Transparency Lab start online rekenmachine voor consultants

18 mei 2012 Consultancy.nl

Transparency Lab, een softwareleverancier voor de management consulting branche, heeft een online kennisdatabase en rekenmachine gelanceerd voor adviesbureaus. De tool helpt adviseurs met het structureren en oplossen van complexe vraagstukken.

Transparency Lab, voortgekomen uit BearingPoint (het voormalige KPMG Consulting), heeft vestigingen in Nederland, Italië en Zwitserland. De software van Transparency Lab is onlangs genomineerd voor de ICT prijs van de Europese Gemeenschap.

Structureren van klantvraagstukken
Het concept achter de tool is volgens van Transparency Lab Director Jan van de Poll eenvoudig: “Als je klantvragen op een bepaalde manier structureert dan kan je met de verkregen antwoorden plotseling zeer geavanceerd rekenen. Vraag respondenten niet naar meningen of om te reageren op stellingen. Nee, vraag - om zinvol te kunnen rekenen - naar verifieërbare feiten of verifieërbaar gedrag. Laat op de zo verkregen antwoorden een paar slimme rekenregels los en zet de meest interessante berekeningen onder een paar knopjes in een overzichtelijk, online toegankelijk menu.”

Transparencylab - 100 procent online

De tool is met name effectief voor vragen die je niet kan opzoeken in de bedrijfsadministratie. Hoe goed loopt de uitrol van mijn strategie?. Hoe kunnen wij onze processen verbeteren?. “Waar moet ik in mijn projecten portfolio snijden?. Hoe kunnen Business en IT beter samenwerken?. “Welke competenties moeten onze medewerkers verder ontwikkelen?. “Allemaal klantvragen waar je het antwoord niet kan opzoeken, je moet het gaan vragen aan mensen” vervolgt van de Poll.

Klant betrokken bij opzet en uitrol
Een belangrijke eigenschap van de tool is dat het kan worden aangepast aan de klant situatie. Aan de voorkant kan een adviseur de tool aanvullen met nieuwe vragen. Doordat het hele proces online zich online afspeelt kunnen klanten ook meekijken, aanvullen en accorderen. En zodra de eerste antwoorden binnen komen kunnen respondenten een legio aan overzichten en rapporten bekijken, waaronder dendrograms, status overzichten, volwassenheid, organizational alignment, office politics, verspilling, kennisdeling en stap-voor-stap actieplannen.

Voordelen
Volgens Transparancy Lab is het voordeel voor adviseurs evident: “nieuwe plaatjes geven verrassende, nieuwe inzichten waarvoor een bovengemiddelde prijs kan worden gevraagd. De onderliggende standaardisatie en automatisering verlagen de advieskosten aanzienlijk. Het netto effect zijn dramatisch betere tarieven verpakt in fixed-price offertes”.

Doordat de tool - via uitgebreide analyses - ook nieuwe inzichten geeft verhoogt het de ‘value-added’ van een adviestraject, met als gevolg dat consultants hogere tarieven kunnen vragen. De database bevat inmiddels meer dan 8.000 vragen verspreid over de belangrijkste functionele vakgebieden en zo goed als alle industrietakken.

Jan van de Poll - Transparency Lab

Daarnaast levert het klanten van adviseurs die gebruik maken van Transparency Lab ook verschillende voordelen: “de klant krijgt heldere actieplannen op basis van doelstellingen-met-draagvlak in een fractie van de tijd en zonder veel consultants op de werkvloer. Door klanten online mee te laten kijken èn klikken is snellere en betere afstemming gewaarborgd en de obligate PowerPoint presentatie wordt verruild voor interactieve sessies vol met oh’s, ah’s en high-five’s” aldus van de Poll.

Track record
De ‘rekenmachine’ van Transparency Lab wordt in de afgelopen maanden steeds vaker gebruikt door adviseurs. “We hebben klanten die al rekenen in gebieden als Strategie, Change Management, Operational Excellence, Outsourcing, Applicatie Management, Business Requirements and Acceptance Management, Project management, Marketing, Onderwijs en HRM. En onfhankelijk van industrietak: het bedrijf bedient adviesbureaus en consultants werkzaam in Financial Services, Energie, Industrie, en de Publieke sector in Nederland, Duitsland, Italie en USA.”