Adaptability Quotient-assessment brengt aanpassingsvermogen in kaart

02 juni 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Adviesnetwerk Adapt heeft het Adaptability Quotient-assessment gelanceerd, een raamwerk en tool waarmee organisaties het aanpassingsvermogen van hun teams en medewerkers in kaart kunnen brengen.

De nieuwe tool is een initiatief van Adapt Innovatie (een van de vier businessunits van Adapt) en is ontwikkeld in samenwerking met AQai, een specialist op het gebied van online assessments.

AQai is een Britse organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar ‘adaptability’ – een eigenschap die volgens het bedrijf een essentiële succesfactor is voor het laten slagen van verandering en innovatie. Het Adaptability Quotient-model van AQai beslaat 15 factoren aan de hand waarvan wordt gemeten hoe het gesteld is met de wendbaarheid van teams en medewerkers.

Adaptability Quotient assessment brengt aanpassingsvermogen in kaart

AQai definieert de adaptability quotient (AQ) als een holistische maatstaf voor wendbaarheid op de werkplek. Met andere woorden, hoe hoger de AQ-score uitvalt, des te beter organisaties en mensen in staat zijn om te herstellen van tegenslagen, alternatieve oplossingen te vinden voor problemen en verandering te omarmen.

Laurens van Piggelen, Managing Partner van Adapt Innovatie, legt uit waarom het Nederlandse adviesbureau zich aansluit bij het gedachtegoed van AQai. “Volgens vele onderzoeken en experts is het adaptability quotiënt, naast IQ en EQ, de cruciale intelligentie voor de toekomst. Toch nemen veel bedrijven deze vaardigheid niet mee in de realisatie van hun plannen.”

“Veel projecten mislukken, strategieën worden niet goed opgepakt en bedrijven worden links en rechts ingehaald door disruptieve veranderingen. Mensen maken altijd het verschil. Echter, bedrijven gaan ervan uit dat die mensen wel mee zullen komen. En daar gaat het mis. Uit onderzoeken blijkt dat 40% van professionals het risico loopt dat zij in 2030 niet meer de vaardigheden en mentale kracht hebben om te kunnen meekomen.”

Kortom, stelt Van Piggelen, zijn anno 2022 de thema’s “verandervermogen, veerkracht en wendbaarheid” dominante factoren geworden om te overleven en voorop te blijven lopen in de markt.

Het nieuwe Adaptability Quotiënt-assessment van Adapt Innovatie speelt hierop in door deze eigenschappen in kaart te brengen. “Uit onze ervaring blijkt dat het ontzettend waardevol is om dit onderdeel van strategie-executie tastbaar en inzichtelijk te maken naast IQ en EQ.”

Niels Huismans, medeoprichter van Adapt, voegt toe: “Het assessment helpt professionals, teams en gehele organisaties te begrijpen hoe sterk hun wendbaarheid is en waar de eventuele beperkingen in het aanpassings- en verandervermogen zitten.”

Als onderdeel van de samenwerking met AQai is Adapt Innovatie nu ook een officiële partner van AQai geworden. “Verschillende van onze professionals hebben trainingen gevolgd op het gebied van Adaptability. Zij zijn in staat om deze assessments af te nemen en opdrachtgevers te helpen met het duiden van de uitkomsten, en met de begeleiding naar een meer wendbare organisatie.”

Bekende bedrijven die de methodologie van AQai toepassen zijn onder meer IBM, GlaxoSmithKline, Microsoft en Philips.

Voor Adapt Innovatie is het Adaptability Quotiënt-assessment het tweede product dat het heeft uitgebracht, naast de ‘Strategie Scan’ – dit assessment geeft inzicht in het strategisch vermogen van een organisatie en in hoeverre een strategie toekomstbestendig is.