Justa de Graaff verbindt mens en ICT binnen de digitale transformatie

27 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Improven heeft Justa de Graaff benoemd tot Director. Met de ervaren consultant bouwt de finance-, risk- en IT-specialist zijn dienstverlening op het gebied van digitale transformaties verder uit.

Wie ervaring heeft met digitale transformaties weet dat deze gaan om véél meer dan technologie: het succes staat of valt bij het meenemen van de mensen. Vanuit dit besef heeft Improven Justa de Graaff aan boord gehaald.

“Hoe belangrijk de ICT ook is, de digitale transformatie is in de eerste plaats een businesstransformatie en vraagt om mensgerichte leiders”, aldus Justa. “Ik ben een verbinder die een organisatie door de veranderingen heen leidt. Daarbij richt ik me op het snijvlak van digitaal en mens.”

Justa de Graaff verbindt mens en ICT binnen de digitale transformatie

Ze legt uit dat een digitale transformatie vaak grote gevolgen heeft voor de bedrijfscultuur. “Zaken gaan ineens anders dan men gewend is. Dat zorgt geregeld voor hardnekkige sentimenten. Transformatie is dan ook vooral een uitdaging in leiderschap: de harde wens in lijn houden met de gevoelige werkvloer.”

In het aangaan van deze uitdaging werkt Justa “vanuit een positieve en mensgerichte insteek met een doelgerichte agenda, meetbare voortgang en energieke werkvormen”, vertelt ze. “Ik train medewerkers om dat te doen wat de grootste waarde oplevert: elkaar in staat stellen het beste uit jezelf te halen. Ik zorg dat kwetsbaarheid kracht wordt. Samen gaan we van uitdaging naar enthousiasme.”

De afgelopen ruim 15 deed Justa hierin al flink wat ervaring op, met name bij corporates en de semioverheid. Na het voltooien van haar master Bedrijfskunde begon ze eind 2005 bij Deloitte. Eerst werkte ze enkele jaren binnen de Strategy Finance and Operations-serviceline, daarna maakte ze intern de switch naar Organization & Change. Vanaf dat moment richtte ze zich volledig op verandermanagement.

In 2012 stapte ze over naar ProRail, waar ze werkte als Senior Projecmanager en Lean Manager. Na een jaar Dura Vermeer begon ze in 2018 als zelfstandig consultant. Als zodanig werkte ze drie jaar lang binnen een groot digitaal transformatieprogramma voor Royal Schiphol Group, in rollen als Program Improvement Manager, Program Lead Business Transformation en Project Manager Digital Finance.

De kracht van verbinding

Tijdens dit programma kwam ze ook in contact met Improven. “Ik heb nauw samengewerkt met een van de partners, Ramon van den Heuvel, en andere consultants van Improven. Op deze manier leerde ik Improven beter kennen en werd ik steeds enthousiaster.”

Ook Improven beviel de samenwerking erg goed. En met het oog op het toenemende belang van digitale transformatie wilde het bureau zijn diensten op dat gebied graag versterken met de mensgerichte veranderkracht van Justa. Als Director zet ze haar uitgebreide kennis en ervaring sinds deze maand in voor de klanten van het bureau.

“Wat voor mij de doorslag gaf is de ‘kracht van verbinding’”, zegt Justa over haar besluit om zich aan te sluiten. “Improven staat voor een juiste balans tussen de uitdaging om te presteren, vertrouwen en persoonlijke aandacht en ontwikkeling.”

“Daarnaast deel ik de kernwaarden van Improven: bevlogen, samen en creatief”, geeft ze aan. “Bij Improven kan ik in vrijheid en in openheid samen met ondernemende en kundige collega’s bouwen aan een ambitieuze ontwikkeling van mezelf en van de organisatie.”

Het team en het individu

Daarbij put Justa niet alleen uit haar ervaring als verandermanager, maar ook uit haar topsportersmentaliteit: voor haar start bij Deloitte speelde ze jarenlang handbal in de eredivisie.

“Topsport is mijn niveau”, zegt ze daarover. “Als voormalig topsporter ken ik de kracht van het team en de waarde van het individu. Ik ben de aanjager die het hoofd koel houdt en de harten warm. De spelverdeler die de weg naar het doel kent.”

“Het geeft mij energie om met een team op strategisch-operationeel niveau het spel te verdelen”, vervolgt ze. “Ik geloof dat je in je kracht de meeste waarde toevoegt aan het geheel. Mijn kracht ligt bij programmamanagement in digitale transformatie binnen corporates en semioverheid. Dat is mijn speelveld. Daar kom ik tot mijn recht.”