Waarom professionals steeds vaker een VPN-dienst gebruiken

13 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer Nederlanders (en consultants) gebruiken dagelijks een VPN om veilig online te surfen en te werken. Maar wat is een VPN precies? En waarom maken professionals gebruik van zo’n verbinding?

Een VPN is een dienst die ervoor zorgt dat jouw internetverkeer volledig van de buitenwereld wordt afgeschermd. Anders gezegd: alles wat jij vanaf je telefoon of je computer over het internet verstuurt is beveiligd en kan dus ook niet worden afgetapt. Hiermee bescherm je je privacy en kun je ‘anoniem’ internetten.

Bovendien zorgt een VPN ervoor dat jouw locatie wordt verborgen. Je kunt websites of diensten laten geloven dat je in een ander land bent, waardoor je bijvoorbeeld toegang krijgt tot een breder aanbod aan content bij jouw favoriete streamingdiensten zoals Netflix.

Waarom professionals  steeds vaker een  VPN-dienst gebruiken

Kan het gevaarlijk zijn om een VPN te gebruiken?

De voordelen van het gebruik van een VPN zijn duidelijk, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Is het bijvoorbeeld gevaarlijk om een VPN te gebruiken? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want veel hangt er vanaf welk VPN jij gebruikt. Wanneer je gebruikmaakt van een gratis VPN kan het te verwachten zijn dat de dienst niet (of minder) veilig en betrouwbaar is.

Zo krijg je geen garantie en is er vaak ook geen service na een incident. Ook van belang om te weten: veel gratis VPN’s verdienen juist geld door jouw gegevens door te verkopen. Dit is opmerkelijk, want met een VPN probeer je dit juist te voorkomen.

Eén van de belangrijkste redenen voor het gebruik van een VPN is om je privacy online te beschermen. Doordat jouw gegevens via een soort proxyserver worden verstuurd kunnen de websites waar jij op zit dus niet zien wie jij bent en waar je vandaan komt. Alle informatie die jij via internet verstuurt wordt met een encryptie verstuurd. Hierdoor kunnen kwaadwillende bedrijven of personen jou niet volgen of afluisteren.

Gerelateerd: Consumenten vertrouwen data toe aan supermarkten.

VPN en internetsnelheid

Misschien vraag je je ook af of je met een VPN nog wel dezelfde hoge internetsnelheden haalt als dat je gewend bent via je normale verbinding. Ook in dit geval hangt het er vooral vanaf welke dienst jij gebruikt. Gebruik jij een bekend en betrouwbaar VPN zoals NordVPN of Surfshark? Dan zal je een veilige en snelle dienst kunnen verwachten. De snelheden die je kunt verwachten staan gewoon in de voorwaarden.

Wel is het zo dat, afhankelijk van het pakket dat je afneemt (en dus de prijs die je betaalt), de snelheden lager kunnen zijn dan je gewone internetsnelheid. Maar dan weet je in ieder geval wat je kunt verwachten. Ook hier geldt hetzelfde voor gratis VPN-diensten: hun performance is in de regel minder dan de betaalde diensten.

Is een VPN legaal in Nederland?

Kort gezegd, ja een VPN is legaal in Nederland. Er is geen enkele wet in Nederland die het gebruik van een VPN verbiedt. Je mag gewoon een VPN gebruiken om jouw privacy online te beschermen of om geoblokkades te omzeilen. Je hoeft je dus geen enkele zorgen te maken dat er opeens politie op de stoep staat.

Vanzelfsprekend geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je met de VPN-verbinding doet. Als je bijvoorbeeld iets onwettigs doet en je gebruikt een VPN om je sporen te wissen, dan heb je nog steeds de wet overtreden. Neem als voorbeeld het bezitten van gereedschap. Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar als jij dit gereedschap gaat gebruiken om bij iemand in te breken dan is dat wel illegaal.