VPN helpt consultants bij veilig werken en surfen

22 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultants werken vaak met privacygevoelige informatie. Om advies te kunnen geven aan het management of een verandertraject te begeleiden, krijgen ze toegang tot documenten over medewerkers, producten, diensten of de bedrijfsvoering. Consultants willen natuurlijk zo veilig mogelijk werken – het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) draagt hieraan bij.

Hoe kan een VPN helpen bij het veilig uitvoeren van hun werkzaamheden? Om te beginnen dienen consultants te begrijpen wat VPN is en hoe het werkt. In de basis staat de afkorting VPN voor ‘Virtual Private Network’. Dit is een versleuteld netwerk dat kan worden gebruikt tijdens het internetten.

Wanneer consultants verbinding maken met het internet wordt data verstuurd naar een server. De server van een VPN versleutelt alle data, alvorens hij de data door een tunnel stuurt. Het voordeel is dat de data niet onderschept kan worden.

Op die manier kunnen adviseurs hun data beveiligen en zichzelf beschermen tegen hackers en kwaadwillenden. Wanneer consultants zonder een VPN en versleuteling werken versturen ze hun data direct naar de server. Hackers kunnen de data dan inzien, lezen, kopiëren en verspreiden – een onveilige en onwenselijke situatie.

Niet meer gevolgd worden

Naast het probleem dat hackers kunnen meekijken, is een ander probleem van het surfen zonder VPN dat gebruikers overal gevolgd worden. De locatie wordt bijvoorbeeld meegestuurd met het IP-adres van een gebruiker. Op die manier weten bedrijven en adverteerders online precies wat iemand op het internet doet en vanaf welke locatie, en kan er een profielschets gemaakt worden.

Met een VPN kunnen consultants tijdelijk met een andere server verbinden, die als tussenstation geldt. Hierdoor nemen ze ook dat IP-adres aan, waardoor het voor e-criminelen moeilijker is om te achterhalen vanaf welke locatie iemand aan het surfen is. Bijkomend voordeel is dat ook bedrijven het surfgedrag niet kunnen volgen, waardoor een geen/minder gepersonaliseerde advertenties worden getoond.
VPN helpt consultants bij veilig werken en surfen

Zzp-consultants

Ook voor adviseurs die op zzp-basis werkzaam zijn is het essentieel dat de data van hun opdrachtgevers niet in verkeerde handen valt en goed beschermd worden. Net zoals datalekken in grote organisaties tot schadeposten van miljoenen euro’s kunnen leiden kan, zo kan een datalek ook voor zzp’ers en hun klanten voor grote problemen zorgen. Gebruikmaken van een afgeschermde omgeving kan daarom een belangrijke oplossingsrichting vormen en zzp’ers zouden zoveel mogelijk met een beveiligde verbindingen moeten werken om de risico’s te minimaliseren.

Waarom een betaalde aanbieder?

Er zijn tientallen VPN-aanbieders op de markt actief, en sommigen bieden ook gratis diensten aan. Een betaalde aanbieder levert vaak een snellere, veiligere verbinding, veelal voor enkele euro’s per maand. Belangrijk is dat VPN-aanbieders privacy serieuzer nemen. Ook kan erop vertrouwd worden dat dergelijke partijen informatie en data niet zomaar doorspelen of verkopen aan derde partijen.

Gratis aanbieders daarentegen verzamelen wel vaak persoonlijke informatie, zoals de surfgeschiedenis, om hiermee een profiel van gebruikers te maken. Deze informatie verkopen ze dan door, om winst te kunnen maken en de dienst in te lucht te kunnen houden. Een (zakelijke) VPN kan dus zeker de moeite waard zijn.