Digitale veiligheidstips voor freelance consultants

08 april 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Cybercriminelen zijn net kameleons, ze veranderen voortdurend en passen zich snel aan. Ze zijn op zoek naar de zwakke punten in het beveiligingssysteem van je computer, want ze willen gegevens van je stelen. En ook voor freelance consultants geldt: meestal heb je niet eens door dat ze in je computersysteem zitten.  

Als freelancer probeer je de zakelijke bestanden te beschermen wanneer je thuiswerkt of onderweg bent. Je beschikt niet over de luxe beveiligingsapplicaties die grote bedrijven hebben, dit is gewoonweg te duur en niet haalbaar voor een eenmanszaak.  

Desondanks is het voor freelancers mogelijk om de juiste maatregelen te treffen tegen internet criminelen, zodat je de gegevens van je klanten en je eigen bestanden veilig kunt stellen. Een aantal tips hoe je veilig kunt werken en hoe je hackers buiten de deur houdt. 

Wijzig je wachtwoorden geregeld

Hoe vaker je de wachtwoorden wijzigt, hoe moeilijker het is voor hackers om ze te kraken. Zorg dat je wachtwoorden complex en moeilijk te raden zijn. Gebruik hiervoor combinaties met hoofdletters, kleine letter, cijfers en tekens. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 12 tekens en bevat een cijfer en een symbool. Gebruik geen woorden of tekens die in een voorspelbare volgorde staan, zoals 1234 of abcd. 

Wijzig je wachtwoorden geregeld

Vervang altijd het standaard wachtwoord op nieuwe apparaten. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor een ander apparaat.

Gebruik een beveiligde internetverbinding

Freelancers spreken vaak met klanten buiten de deur af waar een openbaar wifi-netwerk is. Je kunt werken en gelijk een kop koffie drinken met je cliënt. Openbare wifi is één van de favoriete plekken voor hackers, omdat dit netwerk makkelijk te kraken is. Om toch gebruik te kunnen maken van een openbaar wifi is een VPN-verbinding zeer verstandig. Een VPN versleuteld de verbinding tussen jou en de externe server, waardoor je veilig het internet op kan. Daarnaast blijf je ook anoniem op het net, omdat je IP-adres verborgen blijft. 

Een VPN-router beschermt de wifi-verbinding vanaf de bron. Alle apparaten die hierop aangesloten zijn, worden door de VPN-router beschermt tegen criminelen. Het enige wat je hoeft te doen is je apparaten toe te voegen op deze router. Om toegang te krijgen tot de router instellingen moet je het IP-adres van de VPN-router weten. Zoek uit wat het IP-adres van je router is en zorg ervoor dat dit IP-adres is beveiligd.

Een IP-adres identificeert ieder apparaat dat met een netwerk verbonden is. Als je verbinding maakt met het internet wordt er een openbaar IP-adres voor jou aangemaakt, welke heel makkelijk te traceren is voor hackers. Een router kent een plaatselijk IP-adres toe aan ieder apparaat dat daarop aangesloten is. Het voordeel is, dat een plaatselijk IP-adres niet zichtbaar is op het internet. Je kunt daardoor veilig een connectie maken met het internet. 

Zorg voor een firewall en antivirus 

Een bedrijf kan niet zonder goede beveiligingssoftware. Een firewall houdt de meeste aanvallen van hackers, computervirussen en ransomware buiten de deur. Een antivirusprogramma beschermt alle apparatuur die verbinding heeft met het internet. Stel de automatisch antivirus update in om apparatuur te beschermen tegen cyberaanvallen. Stop nooit zomaar een onbekende usb-stick in je computer. Controleer eerst met een virusscanner of de bestanden wel veilig zijn.  

Zorg voor een back-up 

Mocht het toch onverhoopt een keer misgaan, zorg dat je een back-up hebt van al je gegevens. Het is aan te raden iedere dag een back-up te maken van je bestanden. Gebruik hiervoor een medium dat buiten het netwerk staat, zoals een losse harde schijf. Controleer regelmatig of je back-up systeem nog werkt. 

Beveilig je data en voorkom datalekken

Als zelfstandige bewaar je klantgegevens zoals adressen en facturen. Deze gegevens zijn privacygevoelig. Het is daarom belangrijk dat je deze gegevens, en ook de overige bedrijfsinformatie, in kaart brengt en veilig opslaat om datalekken te voorkomen. Versleutel deze data met een wachtwoord. Sinds 1 januari 2016 ben je verplicht om ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Denk tot slot nog aan de laatste digitale veiligheidspunten: 

  • Open nooit mailtjes van afzenders die je niet kent. 
  • Open nooit bijlagen bij mailtjes van onbekenden. 
  • Klik voor de zekerheid nooit op een link welke in een e-mail vermeld staat. Wil je toch de pagina bezoeken? Kopieer dan de link en plak deze in je browser. 
  • Plak je camera af met een sticker, er bestaat namelijk malware die via de camera van je computer meekijkt wat je doet. 
  • Gebruik een kluis wachtwoord op je computer. Hier sla je alle wachtwoorden versleuteld en veilig op. 
  • Stel een twee-stap-verificatie in bij onlinediensten. 
  • Voer altijd alle software updates uit. 
  • Bezoek geen websites die niet beveiligd zijn met een veiligheidsslot.