De beste websites en communities voor zelfstandig professionals

30 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Online communities en websites zijn om tal van redenen van groot belang voor zelfstandige professionals. Denk aan kenniswinning en -deling, maar ook aan het opdoen en instandhouden van zakelijke contacten. Maar welke platforms en websites bezoeken zelfstandig professionals het meest? 

Uit een onderzoek van ZP Facts, een platform voor zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening, blijkt dat zp’ers voornamelijk online vakkennis vergaren door middel van whitepapers, webinars en onderzoeksrapporten. Daartoe, zo stellen de onderzoekers van ZP Facts in hun rapport, wenden zelfstandige professionals in Nederland zich nog altijd het meest tot LinkedIn, gevolgd door het ICT-professionals platform Computable.nl. Tweakers.net, een nieuwssite over hardware, software, games en internet, bekleedt volgens de studie plek drie in deze top tien.

De 10 beste sites voor ondernemerschap

Zp’ers gaan volgens het ZP Facts-rapport verder vaak naar Freelance.nl om zich in te lezen over hun vakgebied. Op plek vijf staat de site van Intermediair, het weekblad voor hoogopgeleiden, op plek zes de webpage van Het Financieele Dagblad (FD) en op de zevende positie noteren de onderzoekers de pagina van Adformatie, een Nederlands vakblad over reclame, marketing en media. Hierna bezoeken zp’ers het vaakst het webplatform van Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de IT-sector, op de voet gevolgd door de websites van bemiddelaars (plaats negen) zoals die van HeadFirst. Op de tiende positie in deze ranglijst staat zoekmachine Google. 

Ondernemerschap

Om daarnaast op de hoogte te blijven van ondernemerschap, is onder zelfstandige professionals de website van de Kamer van Koophandel (KvK) het meest favoriet. Terwijl de websites van Bemiddelaar niet altijd worden geraadpleegd door zp’ers om vakkennis op te doen, worden deze wel zeer veel bezocht wanneer ondernemerschap centraal staat (tweede plaats). Op de derde positie staat het onlineplatform van ZZP Nederland, een belangenbehartiger voor zelfstandigen zonder personeel, gevolgd door Ondernemersplein (vierde positie), een website van de KvK die professionals ondersteuning biedt bij alles dat komt kijken bij het runnen van een onderneming.

De vijfde plaats in deze top tien wordt ingenomen door ZIPconomy, een kennisplatform en onlinecommunity die zich richt op de wereld van flexibel organiseren en zelfstandig ondernemerschap. De zesde plek is voor het informatiepunt Ikwordzzper.nl, gevolgd door Sprout.nl, een ondernemersplatform voor startups en scale-ups. Volgens de onderzoekers van ZP Facts is de achtste positie voor Consultancy.nl, met meer dan 1,8 miljoen bezoekers per jaar hét platform voor én over de advies-, onderzoeks- en consultancybranche. De overige twee websites die zp’ers rondom ondernemerschap vaak bezoeken zijn het informatieplatform ZZP Barometer (plaats negen) en FNV ZZP (plaats tien), de onlineplek voor zelfstandigen van vakbond FNV. 

Lees ookZelfstandig professionals zijn grootgebruikers van media.