Internetblokkade in het buitenland? Gebruik een VPN-verbinding

25 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Reizigers of vakantiegangers die naar een ver land op reis gaan willen enigszins voorbereid zijn. Natuurlijk heeft het verrassingselement altijd zijn voordelen, maar je wil op zijn minst een beetje weten wat je kan verwachten en wellicht zelfs al een klein woordje van de lokale taal spreken. Wist je dat een VPN-verbinding je daarmee kan helpen? 

Stel, je gaat naar Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Je hebt geen idee wat je kan verwachten en bent er klaar voor om je volledig te laten overrompelen door het avontuur wat je aan de andere kant van de wereld te wachten staat. Toch wil je wel een beetje voorbereid op pad gaan, en je besluit je te verdiepen in de cultuur. En wat is nou een betere verdieping in een cultuur dan te kijken naar wat locals kijken?

Televisieprogramma’s, reality shows, series, nieuwsbulletins: hoe meer informatie over een land, hoe beter. Toch zal je zien dat je al snel tegen een letterlijke blokkade oploopt: de geografische internetblokkade. Vanwege uitzendrechten komt het vaak voor dat lokale televisiestations hun programma’s niet buiten landsgrenzen uitzenden. Hetzelfde geldt voor grotere streamingsdiensten als Netflix: als het content is die gericht is op één land, dan komen dergelijke series pas later of soms zelfs nooit naar de Nederlandse versie van Netflix. 

Streamen in het buitenland? Gebruik een VPN

Sommige grote websites zoals kranten passen ook zo’n internetblokkade omdat ze niet willen/kunnen voldoen aan Europese wetgeving omtrent dataverwerking en privacy.

Maar, een echte avonturier laat zich natuurlijk niet stoppen door zo’n online blokkade. Door het gebruik van een VPN (virtual private network) internetverbinding kunnen geografische internetblokkade worden omzeild doordat het internetverkeer wordt omgeleid van de server van de internetprovider naar de server van een VPN-provider.

Grote VPN-provider hebben servers is 100+ landen, met als gevolg dat de surfer gewoon alle lokale content kan bekijken. Er zal tal van VPN-providers op de markt, van belang is dat je kiest voor een veilige en betrouwbare partij zoals bijvoorbeeld ExpressVPN. Dit bedrijf heeft meer dan 1.000 servers in 94 landen op maar liefst 145 verschillende locaties.

Bijkomend voordeel is dat VPN-providers ook een bepaalde internetsnelheid garanderen. Als je televisie of een serie kijkt is er immers niets vervelender dan dat het scherm continu stilvalt, omdat de internetverbinding moet laden. Dankzij de enorme wereldwijde dekking van VPN-providers kan je altijd op hoge snelheid de plaatselijke series en televisieprogramma’s bekijken.

Zo’n VPN abonnement is verder ook handig na terugkomst van vakantie of een zakenreis. Zo kan je nog steeds in contact blijven met het land – je kan nog steeds de programma’s kijken waar je aan verslaafd bent geraakt, je kan nog steeds de taal blijven oefenen en de populairste lokale series blijven volgen.