Advies aan Raalte: ‘Verkoop monumentale boerderij Strunk’

12 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het lijkt erop dat het Overijsselse Raalte de monumentale boerderij Strunk gaat verkopen in plaats van deze te verbouwen. De gemeenteraad volgt in dat geval het advies op van consultancybureau HEMM. 

In februari 2021 stemde de meerderheid van de raadsleden in Raalte in met het plan om van de monumentale boerderij uit 1796 een multifunctioneel cultuurcentrum te maken. Verschillende verengingen en stichtingen uit de gemeente zouden na de renovatie gebruik kunnen maken van het pand door ruimtes te huren. 

Toch liep het al vrij snel anders. Al twee maanden na de stemming strandde de verbouwing. Reden: de projectgroep concludeerde dat de renovatieplannen niet haalbaar waren en trok derhalve de stekker uit het plan, waarna ook het bestuur van cultuurboerderij Strunk opstapte.

Adviesbureau HEMM aan Raalte: verkoop monumentale boerderij Strunk

Daarnaast stonden er verschillende onwaarheden in de verbouwingsplannen van de cultuurboerderij. Daarin werden bijvoorbeeld toekomstige huurders genoemd, terwijl sommigen van hen hier zelf niet van op de hoogte waren. Dit veroorzaakte de nodige ophef. 

De oppositie binnen de gemeenteraad van Raalte eiste dat verantwoordelijk wethouder Wouter Wagenmans zou opstappen. Maar de coalitie stak daar een stokje voor. Wel werden Wagenmans en de andere leden van het college naar huis gestuurd met strafwerk: start een onderzoek naar het toekomstperspectief van de boerderij.

Daarvoor schakelde Wagenmans in de herfst van 2021 de specialisten van adviesbureau HEMM in. Deze gingen aan de slag met de vraag hoe de toekomst van de monumentale boerderij eruit zou kunnen zien. Aanvankelijk zou het onderzoek eind 2021 worden gepresenteerd, maar die deadline werd verplaatst

Verkopen

Begin april dit jaar presenteerde Martijn Kogelman van adviesbureau HEMM uit Zwolle dan eindelijk de onderzoeksresultaten aan Raalte. De belangrijkste conclusie van de studie: vanuit de gemeente de boerderij verbouwen en vervolgens als multifunctioneel cultuurcentrum exploiteren is géén goed plan. 

Toen de gemeenteraad van Raalte ruim een jaar geleden instemde met de verbouwingsplannen werd niet voldoende stilgestaan bij de noodzaak van een multifunctioneel cultuurcentrum, laat Kogelman weten aan een journalist van regionale krant De Stentor. 

“Als je niet begint met dromen, dan komt er nooit iets van de grond. Toch is het belangrijk om altijd kritisch te blijven kijken. De plannen voor Strunk zijn als een sneeuwbal gaan rollen, waarbij de kritische blik is verdwenen. […] Er is in Raalte een overschot aan dergelijke accommodaties. Strunk zou een extra concurrent worden.’’ 

Daarom is het volgens HEMM verstandiger als Raalte het monumentale pand in de etalage zet. De gemeenteraad lijkt dat advies over te gaan nemen – tot op heden heeft alleen de GroenLinks-fractie een kleine kritische noot geplaatst bij de aanbeveling uit het rapport. 

Het is op het moment van schrijven niet bekend wanneer een definitieve beslissing zal volgen over de toekomst van de boerderij.