Onderzoek naar cultuurboerderij in Raalte neemt meer tijd in beslag

12 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau HEMM startte in de herfst van 2021 met een onderzoek naar de toekomst van cultuurboerderij Strunk in het Overijsselse Raalte. Inmiddels heeft HEMM laten weten dat de studie meer tijd in beslag neemt. 

De gemeente Raalte (met een kleine 40.000 inwoners) beschikt welgeteld over één monumentaal pand. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze boerderij uit 1796 te renoveren en daarmee om te toveren tot een multifunctioneel cultuurcentrum, waarvan de verschillende verenigingen uit Raalte gebruik zouden maken. 

Hoewel de plannen ongeveer een jaar geleden door de gemeenteraad werden goedgekeurd, wil de renovatie tot op heden nog niet echt vlotten. Zo zei de projectgroep die verantwoordelijk was voor de verbouwing al na twee maanden zijn vertrouwen op omdat de plannen niet haalbaar waren. 

Onderzoek van adviesbureau HEMM naar hoofdpijndossier duurt langer

Daarnaast stonden er verschillende onwaarheden in de renovatieplannen van de cultuurboerderij. Daarin werden bijvoorbeeld toekomstige huurders genoemd, terwijl sommige van hen hier zelf niet van op de hoogte waren. Weinig verrassend veroorzaakte dit de nodige ophef. 

De oppositie binnen de gemeenteraad van Raalte eist dat verantwoordelijk wethouder Wouter Wagenmans zou opstappen. Maar de coalitie stak daar een stokje voor, waardoor Wagenmans en de andere leden van het college naar huis werden gestuurd met strafwerk: start een onderzoek naar het toekomstperspectief van de boerderij.

Daartoe schakelden Wagenmans en consorten afgelopen herfst de experts van adviesbureau HEMM uit Zwolle in. Deze voerden de afgelopen maanden een onderzoek uit naar de toekomst van het monumentale pand. Met als doel minimaal zeven toekomstperspectieven te presenteren. 

Vertraging

In eerste instantie zou de studie van HEMM eind 2021 zijn afgerond. Maar nu blijkt dat de adviseurs meer tijd nodig hebben. En ook dat ze twee toekomstperspectieven minder zullen presenteren dan aanvankelijk was beloofd aan de gemeente Raalte.

De komende tijd zal HEMM de vijf overgebleven opties gaan beoordelen. Naast een multifunctioneel cultuurcentrum, gaat het adviesbureau ook onderzoeken of het pand kan worden gerenoveerd tot erfgoedmuseum, horecagelegenheid, cadeauwinkel of kunstgalerie.

De adviseurs zullen de vijf toekomstperspectieven gaan toetsen op allerlei criteria. Denk hierbij onder meer aan de bijkomende financiële en organisatorische risico’s, maar ook aan de maatschappelijke behoefte voor het realiseren van een bepaalde verbouwingsoptie.

De gemeente Raalte laat weten dat uit deze analyse één of meerdere interessante toekomstperspectieven naar voren zullen komen, aan de hand waarvan de raad een besluit kan nemen. Volgens de planning is het onderzoek van HEMM deze lente afgerond. De kosten daarvan bedragen volgens regionale krant De Stentor bijna €11.000.