Adviesbureau HEMM onderzoekt toekomst cultuurboerderij Strunk

19 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat is het toekomstperspectief van de monumentale boerderij Strunk in het Overijsselse Raalte? Adviesbureau HEMM uit Zwolle zal de komende maanden onderzoek gaan doen om deze – op het eerste oog onschuldige – vraag te beantwoorden.

Aanvankelijk was het de bedoeling om van het enige monumentale gebouw in Raalte (bouwjaar: 1796) een multifunctioneel cultuurcentrum te maken. Verschillende verengingen en stichtingen uit de gemeente zouden na de renovatie gebruikmaken van het pand door ruimtes te huren. 

In februari 2021 stemde de gemeenteraad van Raalte in met het plan voor de verbouwing van het pand tot cultuurboerderij – met een bijbehorend prijskaartje van €670.000. Niettemin strandde het proces twee maanden later. De projectgroep concludeerde namelijk dat de plannen niet haalbaar waren en trok derhalve de stekker eruit. 

Adviesbureau HEMM onderzoekt toekomst cultuurboerderij Strunk

Naast de projectgroep stapte niet veel later ook het bestuur van Strunk op. Daarnaast werden in de plannen van de cultuurboerderij partijen als toekomstige verhuurders genoemd, terwijl deze hiervan zelf niet op de hoogte waren. Wat vanzelfsprekend opmerkelijk is en de nodige opheft veroorzaakte.

Wouter Wagenmans, verantwoordelijk wethouder te Raalte, werd na al deze ontwikkelingen op het matje geroepen door de gemeenteraad, die uitleg wilde. Na een urenlang debat kreeg Wagenmans een motie van wantrouwen op zijn bord. Deze werd gesteund door de gehele oppositie, wat niet genoeg was om hem tot aftreden te dwingen.

Denken in oplossingen

Wel kreeg de wethouder de opdracht mee om een onderzoek te starten naar het toekomstperspectief van cultuurboerderij Strunk. Daartoe werd adviesbureau HEMM ingeschakeld, dat de komende tijd minimaal zeven verschillende toekomstperspectieven zal gaan uitwerken.

Want mochten de experts van HEMM tijdens hun onderzoek stuiten op nieuwe mogelijkheden om invulling te geven aan het monumentale pand, dan worden deze toegevoegd aan de lijst met de zeven reeds vastgestelde toekomstperspectieven.

Het adviesbureau zal de komende weken met name bezig zijn met het verzamelen van informatie over de boerderij. Hierna gaat HEMM in gesprek met alle belanghebbenden, zoals ambtenaren en toekomstige huurders. Op basis daarvan schrijven de adviseurs een rapport dat eind 2021 wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad van Raalte.