Graduate Consulting bestaat één jaar: Oprichters blikken terug én vooruit

28 april 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Volgende maand viert Graduate Consulting zijn 1-jarig jubileum. Wat begon als een zolderkameridee door vier studenten is inmiddels uitgegroeid tot een partij die met uiteenlopende klanten samenwerkt en die zich partner mag noemen van topbureaus in de markt.

Alle aanleiding om in gesprek te gaan met de co-founders over hun eerste jaar en de ambities.

Terugkijkend op de zomer van 2021, hoe hebben de oprichters elkaar leren kennen en wat vormde de motivatie om samen Graduate Consulting te lanceren?

“We (de oprichters: Jop van Teeffelen, Sweder Steensma, Tim Steenbrink en Mike Pesselse) zagen dat er voor masterstudenten met opgedane consultancyervaring nog geen geschikte plek was om parttime bedrijven te helpen met het oplossen van strategische vraagstukken.” Voornamelijk de opgedane kennis uit voorgaande student consultancykantoren diende volgens hen als leerschool, waar nog veel talent onbenut bleef.

Jop van Teeffelen, Sweder Steensma, Tim Steenbrink en Mike Pesselse

De markt voor studentenadviesbureaus is druk. Hoe onderscheidt Graduate Consulting zich?

“Graduate Consulting richt zich op masterstudenten die al klaar zijn met hun opleiding. Zij hebben bijvoorbeeld ervaring opgedaan bij andere student consultancy-initiatieven (bijvoorbeeld De Kleine Consultant, Young Advisory Group of International Research Projects) en krijgen via ons de kans om meer ervaring binnen zowel het bedrijfsleven als de consultancy op te doen. Om uiteindelijk door te gaan met hun passie, het structureren en oplossen van complexe problemen.”

Graduate Consulting maakt het voor masterstudenten nu mogelijk om de eerder opgedane vaardigheden bij te schaven, voordat er gestart wordt met de professionele carrière. Daarnaast is dit voor studenten de “uitgelezen kans” om diepgaande kennis op te doen in onbekende sectoren.

Hoe kijken jullie terug op de groei in het eerste jaar?

“Het eerste jaar vloog voorbij. Het besef dat ons idee in een korte tijd zou uitgroeien tot een initiatief waarbij studenten uit Delft, Rotterdam en ook Amsterdam zich kunnen ontplooien hadden wij nooit durven dromen. Mede door onze kennissen die ons advies kunnen geven op het juridische, fiscale en strategische vlak, hebben we zo snel dit initiatief volwassen gekregen.”

“Het vertrouwen van onze partners heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitrollen van de organisatie. Zonder hen waren wij niet gekomen waar we vandaag de dag staan.”

“Met het opzetten van een nieuw student consultancy kantoor heb je ook sterke consultants nodig. Deze analytische maar ook creatieve groep houdt echter de motor van Graduate Consulting draaiende en heeft er uiteindelijk toe geleid dat wij tot op heden vijf vooruitstrevende bedrijven advies hebben kunnen geven. Onze alumni groep bestaat nu uit 20+ masterstudenten die nog steeds erg betrokken zijn bij Graduate Consulting.”

Aan wat voor vraagstukken werken jullie? En bij wat voor klanten?

“De verschillende studieachtergronden stellen Graduate Consulting in staat om innovatieve, frisse en objectieve inzichten te bieden in strategische vraagstukken voor bedrijven in een breed scala aan sectoren. Klanten van Graduate consulting komen uit diverse industrieën. Denk hierbij aan de bedrijven zoals Nike, Fastned, ASML, Air Liquide of Kongsberg.”

“De strategische vraagstukken worden uitgevoerd op part time basis in een team van vier. De projecten die door de teams worden opgelost zijn erg divers, zo houdt Graduate Consulting zich bezig met het identificeren van de ideale productielocatie, het optimaliseren van goederenstromen, duurzaamheidsanalyses, en het definiëren van de toekomststrategie van een bedrijf.”

Het team van Graduate Consulting

Hoe waarborgen jullie de kwaliteit van de consultants die verbonden zijn?

“Alle consultants die aan de slag gaan bij Graduate Consulting hebben relevante ervaring opgedaan in andere stages of extracurriculaire activiteiten. Verder is het een vereiste om deelgenomen te hebben aan de Kleine Consultant, Young Advisory Group of International Research Projects. Hiermee kunnen wij ervaring en dus hogere kwaliteit van onze consultants garanderen.”

“Iedere consultant die bij ons aan de slag gaat heeft minimaal 1 jaar (part time) werkervaring binnen een student strategie consultancy en de passie om door te gaan middels een project vanuit Graduate Consulting.”

Jullie worden ondersteund door een groep van bekende marktpartijen. Leg uit?

“Tijdens de projecten worden consultants gecoached en getraind door gerenommeerde consultancykantoren zoals McKinsey & Company, Bain & Company en Oliver Wyman. De partners dienen als sparringpartner en zorgen ervoor dat de projecten naar een hoger niveau worden getild.”

Tot slot, wat zijn de ambities voor de komende periode?

“Onze ambitie is om vanaf de zomer de organisatie uit te breiden met nog twee projectteams, waardoor wij voor twintig consultants een plek kunnen bieden. Dit betekent dat wij op zoek zijn naar vijf projecten waar we vanaf september onze tanden in kunnen zetten. Hoewel de pijplijn zich al goed begint te vullen zijn wij altijd bereid om te kijken of er een samenwerking mogelijk is.”

“Ondanks dat we ons nu in een ‘VUCA’ wereld begeven zijn we erg nieuwsgierig wat de komende periode ons gaat brengen. Dit houdt ons niet tegen om impact te maken en dus zijn we enkel nog gemotiveerder om te werken aan een sterkere en duurzamere wereld.”