Procedure verbouwingsaanvragen in Utrecht voor verbetering vatbaar

13 mei 2022 Consultancy.nl

De afhandeling van verbouwingsaanvragen door de gemeente Utrecht is voor verbetering vatbaar. Dat concluderen onderzoekers van een onafhankelijk adviesbureau.

Al geruime tijd is de Nederlandse huizenmarkt behoorlijk oververhit. De gemiddelde aanschafprijs van een koopwoning nam volgens het CBS tussen juni 2013 en maart 2022 toe met maar liefst 93,6%. En dat terwijl het modaal inkomen in diezelfde periode steeg met slechts 16,9%. 

Door deze ontwikkeling kiezen veel mensen die groter willen wonen – bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding – ervoor om hun huidige woning onder handen te nemen in plaats van te verhuizen. Maar ook dit brengt geregeld een hoop gedoe met zich mee, zo meldde RTV Utrecht eind vorig jaar

Procedure verbouwingsaanvragen in Utrecht voor verbetering vatbaar

De regionale omroep meldde dat tientallen inwoners van de gemeente Utrecht de afgelopen tijd kampten met problemen bij het aanvragen van vergunningen om hun huizen te mogen verbouwen – zoals bijvoorbeeld Jasper Brancart, die een dakkapel wilde plaatsen.

Hij moest zeven maanden wachten op een vergunning. Toen zijn aanvraag was goedgekeurd ging het dossier echter over naar een andere ambtenaar. Deze trok de vergunning acht weken later in, terwijl in dezelfde periode zes dakkapellen werden geplaatst in zijn straat, vertelt Brancart aan RTV Utrecht. “Het is echt pure willekeur!” 

Second opinion

Naar aanleiding van het nieuws eiste de gemeenteraad in februari van dit jaar dat de procedure voor het aanvragen en verwerken van bouwvergunningen zou worden onderzocht. Het college van B&W schakelde hier vervolgens een onafhankelijk adviesbureau voor in.

Het bureau nam de afgelopen maanden negen vergunningsaanvragen onder de loep. De adviseurs keken bij het selecteren van die aanvragen vanuit welke Utrechtse wijken deze afkomstig waren – vooral om tot een zo’n representatief mogelijk beeld te komen. 

Een van de conclusies van het onderzoek: de gemeente Utrecht probeert nog altijd redelijkerwijs mee te werken bij het afhandelen van aanvragen. Daarnaast laat het adviesbureau weten dat niet is gebleken dat de gemeente vergunningsaanvragen naar willekeur beoordeelt. 

Voor verbetering vatbaar

Niettemin is de manier waarop Utrecht verbouwingsaanvragen afhandelt wel voor verbetering vatbaar, met name wat betreft de communicatie van de gemeente naar zijn inwoners over vergunningsaanvragen.

Zo is de gemeente erbij gebaat als ze voortaan zoveel mogelijk in dezelfde bewoordingen communiceert met inwoners over verbouwingsaanvragen. Ook zou meer in oplossingen moeten worden gedacht, bijvoorbeeld door bij een afwijzing van een aanvraag eveneens alternatieven te benoemen.

Omgevingswet komt als geroepen

Verder moet Utrecht volgens het adviesbureau meer aandacht besteden aan veranderingen van verbouwingsregels per wijk of gebied. Deze moeten sneller en duidelijker openbaar worden gemaakt, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn en dus niet voor verrassingen komen te staan.

De Omgevingswet, waarvan de invoering begin dit jaar voor de zoveelste keer werd uitgesteld, kan die juridische onduidelijkheid volgens de gemeente Utrecht aardig wegpoetsen. “Met [die wet] maken we straks gebruik van één omgevingsplan voor de hele stad”, schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.