Werken, leren én plezier: Esmée de Smet en Lucas Mens over het Aeves Benefit-traineeship

26 april 2022 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Je bent net afgestudeerd en staat aan het begin van je werkende leven. Hoe geef je een kickstart aan je carrière? Steeds meer starters kiezen voor een traineeship, waar ze hun eerste stappen op de arbeidsmarkt kunnen combineren met een uitdagend opleidingsprogramma. Zo ook Esmée de Smet en Lucas Mens. Afgelopen najaar begonnen ze met het consultancy traineeship van AevesBenefit. We vroegen ze naar hun eerste ervaringen.

Afgelopen zomer rondde Lucas Mens zijn master Strategic Management af aan de Erasmus Universiteit – een opleiding waarmee hij alle kanten op kon. De keerzijde hiervan was dat Lucas nu wel een luxeprobleem had, want nu moest hij uit al die mogelijkheden een keuze maken: welk pad zou hij inslaan?

“Ik wist destijds nog niet echt welke richting ik op wilde, behalve dan dat het consultancyvak an sich mij erg aansprak”, blikt hij terug. “Ik ben toen heel bewust op zoek gegaan naar een traineeship.”

Werken, leren én plezier: Esmée de Smet en Lucas Mens over het AevesBenefit-traineeship

Zo kwam Lucas AevesBenefit op het spoor. “Na een kennismakingsgesprek met de recruiter was mijn interesse voor inkoop aangewakkerd. Met name door het toenemende strategische aspect dat bij het inkoopspeelveld komt kijken.”

Daarmee was zijn zoektocht al snel voorbij. Maar toen die eerste werkdag in september aanbrak was hij wel een beetje zenuwachtig. Had hij de juiste keuze gemaakt? “Daar stond ik dan, met mijn inkoopkennis die zich beperkte tot slechts een paar vakken zoals procurement en supply chain management, die ik tijdens de bachelor had gevolgd.”

Met open armen

Op diezelfde septemberdag begon ook Esmée de Smet aan het traineeship. Net als Lucas was ze die zomer afgestudeerd, en ook nog eens aan dezelfde universiteit. Zij behaalde echter een master in supply chain management, waardoor de keuze voor het inkoopvak iets meer voor de hand lag. Desondanks vond ook zij het best spannend om te beginnen aan het traineeship. Gelukkig was dat van korte duur.

“We werden met open armen ontvangen en ik voelde me dan ook al heel snel thuis binnen de organisatie”, vertelt ze. “We mochten al snel aan verschillende projecten meewerken. Het leuke aan het traineeship is ook dat je te maken krijgt met inkoop op een hele brede manier, door te werken binnen twee verschillende proposities: inkooptransformatie en projectmatig aanbesteden.”

Om de trainees mee te nemen in deze nieuwe wereld worden ze gekoppeld aan een ervaren collega. “Bij bijna elk project werk je samen met een senior consultant”, legt Esmée uit. “Binnen deze samenwerking krijg je al snel veel vrijheid en verantwoordelijkheid, waardoor je je snel ontwikkelt binnen het inkoopvak. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik in zo’n korte tijd zoveel zou leren!”

“Na die eerste kennismaking word je redelijk snel in het diepe gegooid, wat enorm helpt bij je persoonlijke ontwikkeling en groei.”

Lucas knikt instemmend. Een half jaar later lijkt die eerste spannende dag alweer een eeuwigheid geleden – en heeft hij nog geen seconde spijt gehad van zijn keuze voor het inkoopvak én voor AevesBenefit.

“Als ik soms terugkijk naar hoe ik hier vers van de studiebanken binnenkwam, kan ik alleen maar tevreden zijn met de weg die ik ben ingeslagen en de ontwikkeling die ik sindsdien heb doorgemaakt”, vertelt Lucas met een glimlach. “Het mooie is dat je je de benodigde knowhow gaandeweg eigen kan maken en ook direct in de praktijk kan toepassen. Zo is binnen no time je inkoopkennis op peil!”

Van schoolbanken tot achtbanen

Dat betekent niet dat het traineeship daarna een ‘piece of cake’ is. “Na die eerste kennismaking met het vak word je redelijk snel in het diepe gegooid”, geeft Lucas aan. “Weliswaar altijd onder begeleiding, maar dit zorgt ervoor dat je meteen wordt uitgedaagd – wat in mijn ogen enorm helpt bij je persoonlijke ontwikkeling en groei.”

Ook de voortdurende afwisseling die eigen is aan de adviesbranche draagt bij aan het uitdagende karakter van het programma. Voor Esmée maakt dat het traineeship alleen maar leuker. “Ik hou van diversiteit binnen mijn werk, en dat is iets wat ik terugvind binnen consultancy. Geen dag is hetzelfde.”

Dit komt onder meer tot uiting in de vele uiteenlopende klanten waarvoor ze werkt. “Het is interessant om de verschillen te zien tussen de (semi-)publieke en private sector. En binnen deze sectoren kom je ook weer terecht in heel verschillende klantomgevingen. Zo heb ik de afgelopen maanden een opdracht gedaan voor een scholengemeenschap, maar ook voor een organisatie die achtbanen bouwt!”

Lucas geniet ook enorm van deze grote variëteit in opdrachten en organisaties. Hij werkte de afgelopen maanden met name voor publieke partijen. “Zo was ik betrokken bij meerdere aanbestedingen bij de Haagse Inkoop Samenwerking en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Infrastructuur en Waterstaat, waar ik ook meerdere inkooptrajecten heb gedaan tijdens de eindejaarsdrukte.”

“De training timemanagement kwam meteen goed van pas in het combineren van al die opdrachten naast elkaar.”

Dit jaar heeft hij al projecten gedaan voor Essent, de SBB en Pharming. Kortom: genoeg te doen. “Het feit dat je de ene maand een project doet voor een overheidsinstelling, en een maand later bij een beursgenoteerde club in het private domein aan het werk bent houdt het lekker spannend!”

Esmée vond het die eerste maanden wel even wennen om meerdere opdrachten naast elkaar te doen. “Soms was het lastig om het overzicht te bewaren als je vijf verschillende projecten naast elkaar had lopen.”

Lucas vond het op zijn beurt soms pittig om telkens weer als externe binnen te komen bij een nieuwe klant. “Met name tijdens de lockdown – toen we elkaar alleen maar via Teams spraken – voelde het nogal afstandelijk. Inmiddels ben ik hier wel aan gewend en kunnen we gelukkig ook weer op locatie werken.”

Bootcamp

Naast al die klantopdrachten doorliepen Lucas en Esmée natuurlijk ook nog tal van trainingen. Het lijkt misschien wat veel van het goede, maar Esmée legt uit dat deze zo goed zijn afgestemd op de praktijk dat ze het werk meteen wat makkelijker maken. “Neem de training timemanagement – die kwam meteen goed van pas in het combineren van al die opdrachten naast elkaar.”

De trainingen beslaan een breed spectrum aan onderwerpen. “Wat ik leuk vind is dat er gefocust wordt op zowel de inhoud als je soft skills”, vertelt Esmée. “Zo hebben we trainingen gevolgd op het gebied van inkooptransformatie en Europees aanbesteden, maar ook het geven en ontvangen van feedback. Deze afwisseling houdt het leuk.”

“Wat ik zo uniek vind is dat iedereen elkaar het beste gunt en oprecht trots is op elkaars prestaties en ontwikkeling.”

Een deel van de trainingen wordt gegeven door de eigen collega’s van AevesBenefit, en een deel door externe partijen. “De inkoopgerichte trainingen worden meestal verzorgd door AevesBenefit zelf”, legt Lucas uit. “Dit maakt het in mijn optiek vaak een stuk leerzamer en interactiever, omdat je met elkaar kunt sparren over situaties die zich in de praktijk voordoen.”

“De trainingen die meer gericht zijn op soft skills worden vaak begeleid door een externe trainer”, vervolgt hij. “Zo hadden we recent een bootcamp met een groep collega’s waarbij we twee dagen lang met elkaar in een hotel in de buurt van Utrecht doorbrachten en trainingen volgden over onderwerpen als communicatiestijlen, zelfbewustzijn en assertiviteit.”

“Intensief, maar heel leuk!”, geeft Esmée aan. “Door zulke trainingen leer je de overige trainees en consultants ook weer op een andere manier kennen. En daarnaast maak je een mooie ontwikkeling door op persoonlijk vlak.”

Plezier als pijler

Naast van de opdrachten en de trainingen leren de trainees ten slotte ook van elkaar. Bovendien is het erg prettig om de talloze indrukken, uitdagingen en groeimomenten te kunnen delen met anderen die hetzelfde proces doormaken, zo legt Lucas uit. “Zo’n nieuwe start is natuurlijk best spannend, waardoor je automatisch optrekt met mensen in hetzelfde schuitje.”

“Sinds onze start in september hebben Esmée, de andere twee trainees en ik ruim de tijd gehad om elkaar te leren kennen en ervaringen met elkaar te delen”, licht hij toe. “Hierdoor is een hechte band ontstaan tussen ons, wat grappig is, aangezien we allemaal een heel andere persoonlijkheid hebben. Wat ik zo uniek vind is dat iedereen elkaar het beste gunt en oprecht trots is op elkaars prestaties en ontwikkeling.”

“Ik vind het gaaf om te zien hoeveel we in een relatief korte tijd hebben geleerd over inkoop, maar ook dat we onszelf al veel hebt ontwikkeld op persoonlijk vlak.”

“Het klikt heel goed tussen ons!”, beaamt Esmée. “En ook met de rest van het consultancyteam binnen AevesBenefit is het heel prettig werken. Iedereen staat klaar om elkaar te helpen of om over dingen te sparren als je daar behoefte aan hebt. Dit is overigens de cultuur binnen heel AevesBenefit, wat zorgt voor een hele fijne werksfeer.”

Eén van de pijlers binnen AevesBenefit is dan ook ‘plezier’. En daar wordt actief aan gewerkt. “We leveren niet alleen goed werk op, maar doen ook veel leuke dingen met elkaar”, vertelt Lucas. “Zo staat binnenkort een consultancyweekend op de planning, waar we met heel het consultancyteam gezellig naar de Ardennen gaan.”

Nog vele mooie jaren

Al met al zitten Esmée en Lucas helemaal op hun plek. Ze kijken dan ook vol verwachting uit naar wat de komende anderhalf jaar van het traineeship nog in petto heeft voor ze.

“Ik verheug me erop om nog veel meer bij te leren”, geeft Esmée aan. “Ik vind het gaaf om te zien hoeveel we in een relatief korte tijd hebben geleerd over inkoop, maar ook dat we onszelf al veel hebt ontwikkeld op persoonlijk vlak. Ik heb er veel zin in om dit komende tijd te blijven doen, en door te groeien tot een volwaardig consultant!”

“Ik probeer de bagage te verzamelen waardoor ik straks ben klaargestoomd tot een zelfstandig consultant binnen AevesBenefit”, voegt Lucas toe. “Ik zit voorlopig goed op mijn plek en ga elke dag met plezier aan het werk. Ik zie mezelf na het traineeship dan ook niet zo één-twee-drie iets anders doen en kijk uit naar nog vele mooie jaren bij dit bedrijf.”