Sylvia Belter over werken bij AevesBenefit
Sylvia Belter werkt intussen bijna zes jaar bij AevesBenefit. In gesprek met Consultancy.nl vertelt ze over haar ervaringen bij de inkoopdienstverlener.
Met zes jaar werkervaring op zak op het gebied van inkoop, opgedaan bij hotelgroep en hospitalitybedrijf Accor en bij modebedrijf Mexx, startte Sylvia Belter in 2015 als senior inkoopadviseur bij AevesBenefit. Vanuit het inkoopadviesbureau heeft ze de afgelopen jaren verschillende organisaties bijgestaan op het gebied van inkoopadvies, waaronder supermarktketen Alhold Delhaize en mediabedrijf TMG.
Switch naar het adviesvak
“Na zes jaar inkoop vóór AevesBenefit en vier jaar detachering bij AevesBenefit was ik toe aan vernieuwing”, vertelt Belter, die in 2019 binnen AevesBenefit de overstap maakte naar het adviesteam van het bureau, dat op dat moment ruim anderhalf jaar bestond. Belter over haar keuze: “Binnen detachering ben je vaak bij één opdrachtgever werkzaam, maar ik merkte dat hier onvoldoende uitdaging voor mij in zat.”
“Het verschil tussen detachering en consultancy is een stuk groter dan ik voorafgaand had gedacht”, kan ze inmiddels vaststellen. “Niet alleen is het een stuk dynamischer dan wanneer je bij een opdrachtgever gedetacheerd bent, maar ook de manier van presenteren en klantgericht schrijven is anders.”
“Bovendien doe je binnen korte termijn veel meer ervaring op bij verschillende opdrachtgevers omdat projecten vaak een kortlopend karakter hebben. Zeker in het begin heb ik hier flink aan moeten wennen, maar met hulp van collega’s heb ik daar binnen de kortste keren mijn draai in kunnen vinden.”
Doorgaans werkt Belter, die inmiddels alweer ruim twee jaar de rol van senior consultant vervult, aan twee tot drie adviesopdrachten tegelijkertijd. “Dat geeft mij enorm veel energie. De afwisseling en het schakelen vraagt om flexibiliteit en zorgt ervoor dat mijn weken iedere keer weer anders zijn. Dat is wat het werk voor mij leuk en uitdagend maakt!”
Brede ervaring
Gevraagd naar de expertisegebieden waarop haar focus ligt, legt Belter uit dat ze de meeste ervaring heeft in HR en facilitaire inkoop. “Maar ook IT, marketing en finance zijn vaker ‘langsgekomen’”, geeft ze aan.
Ook is ze zich de afgelopen twee jaar meer gaan focussen op het positioneren en herinrichten van inkoopfuncties (strategie, innovatie, target operating model redesign), het opstellen van verschillende beleidsstukken (inkoopbeleid, inhuurbeleid, et cetera), het uitvoeren van spend- en volwassenheidsanalyses en het inrichten van contractmanagement.
“De combinatie van besparingstrajecten en transformaties heeft mijn voorkeur. Zo introduceer je niet alleen inkoop en bijbehorende veranderprocessen, maar voer je tegelijkertijd ook nog inkooptrajecten uit en realiseer je mooie besparingen. Een combinatie van vergezichten en kortetermijnresultaten. Mijn ervaring is dat we inkoopfuncties inrichten en de kosten die hiermee gepaard gaan financieren uit besparingstrajecten.”
Momenteel zet Belter zich weer even in als ad interim inkoopmanager. Dat doet ze binnen NPM Procurement Services (PS), de inkooptak van investeringsmaatschappij NPM Capital, waarbij gezamenlijk met (ex-)participaties, circa zestig bedrijven, inkooptrajecten worden uitgevoerd.
“NPM PS is de enige participatiemaatschappij die op zo’n grote schaal gezamenlijk inkoopt”, legt ze uit. “Doordat je met zoveel verschillende soorten bedrijven samenwerkt, is ieder traject weer anders en zie je veel verschillende mooie bedrijven van dichtbij.”
Persoonlijke ontwikkeling
Binnen AevesBenefit is door de brede dienstverlening en de verschillende branches waarin het bedrijf actief is veel ruimte om je te blijven ontwikkelen, legt Belter uit. “Er wordt op persoonlijk niveau in overleg een ontwikkelplan opgesteld en je bent vrij om aan te geven in welke richting je wilt groeien. Ik heb altijd opdrachten mogen uitvoeren waar ik zelf ook achter stond”.
Daarnaast wijst ze op de trainingsmogelijkheden binnen AevesBenefit: “Er is ook ruimte om zowel interne als externe opleidingen te volgen om je in specifieke onderwerpen verder te ontwikkelen.”
Inkooptrends om te volgen
Gevraagd naar welke thema’s en trends binnen het snel veranderende inkoopvak Belter uitkijkt en waarom, geeft ze aan dat vooral de onderwerpen ‘make-or-buy’ en ‘early supplier involvement’ interessant blijven om te volgen.
“Bij de ‘make-or-buy’-constructies moet goed gekeken worden waar de eigen core business zich bevindt en welke externe krachten jouw proces kunnen optimaliseren”, legt ze uit. “Dit is bij veel organisaties nog volop in ontwikkeling.”
“Dit sluit aan bij het feit dat we constateren dat steeds meer partijen gebruikmaken van onze Outsourcing-propositie. Dit biedt opdrachtgevers de mogelijkheid om hun non product related-spend bij ons onder te brengen en gebruik te maken van gebundeld volume van al onze andere klanten. Naast kostenbesparing wordt de opdrachtgever hierbij ontzorgd en ontstaat er maximale focus op het primaire proces.”
“Bij ‘early supplier involvement’ gaat het om het actief betrekken van de leverancier in het inkoopproces, het liefst zo vroeg mogelijk al. Door dit te doen wordt de kennis van de leverancier ten volle benut en zal dit leiden tot een betere oplossing. Wij zien bij onze klanten en binnen het vak dat dit nog niet de norm is, terwijl de voordelen evident zijn.”
De inzichten en kennis vanuit de leverancier blijven vaak nog onbenut, dus dit thema heeft zeker nog een weg te gaan, maar Belter heeft goede hoop. “Early supplier involvement kan er ook voor zorgen dat inkoop eerder aan tafel komt, een ontwikkeling die wat mij betreft niet snel genoeg kan gaan”, besluit ze.