De blik op duurzaamheid in Nederlandse boardrooms (in 5 grafieken)
Wereldwijd accountants- en advieskantoor Deloitte heeft de 2022-editie van zijn Sustainability Report voor Nederland uitgebracht. De belangrijkste bevindingen samengevat in vijf grafieken.
83% van de bestuurders in Nederland (tegenover 79% wereldwijd) is het erover eens dat er een kantelpunt is bereikt als het gaat om onze respons op klimaatverandering.
Meer dan zes van de tien in Nederland gevestigde CxO’s is daarnaast van mening dat we een ‘point of no return’ hebben bereikt. Met andere woorden: het is onzeker of we de reeds berokkende schade aan ons klimaat nog kunnen terugdraaien, laat staan of we de reeds ingezette klimaatverandering nog een halt kunnen toeroepen.
Vergeleken met wereldwijde CxO’s, voelden Nederlandse CxO’s het afgelopen jaar in mindere mate de persoonlijke impact van verschillende klimaatgerelateerde gebeurtenissen. Uitzondering vormden, weinig verrassend, de diverse overstromingen die in de afgelopen periode ons grotendeels beneden de zeespiegel liggende land teisterden.
Opmerkelijk genoeg zijn Nederlandse CxO’s aanzienlijk minder bezorgd over klimaatverandering dan het wereldwijde gemiddelde: van de meer dan 20 landen waar de survey werd gehouden, schaart Nederland zich ten aanzien van het klimaatbezorgdheid bij de onderste drie landen.
Nederlandse bedrijven voelen daarentegen bovengemiddeld vaak de indirecte gevolgen van klimaatverandering – zoals de impact die dit heeft op wet- en regelgeving, de druk vanuit de samenleving en vanuit aandeelhouders en mogelijke reputatieschade.
Vergeleken met het wereldwijde gemiddelde voelen leiders in Nederland dan ook meer druk vanuit de verschillende stakeholders (regelgevers/overheid, bestuurders, consumenten/klanten en aandeelhouders) om klimaatactie te ondernemen.
In respons op de opwarming van de aarde richten de in Nederland gevestigde CxO’s zich met name op efficiënter energiegebruik, het gebruik van duurzamere materialen, minder vliegen en het monitoren van klimaatrisico’s.
Jacques Buith, Senior Partner Risk Advisory bij Deloitte, zegt in een reactie op de bevindingen: “We bevinden ons in een beslissend decennium om op te treden tegen klimaatverandering en CxO’s voelen de druk om te handelen. Gedurfde acties met meetbare impact zijn nu nodig om het tempo van interventie te versnellen.”
“Voor velen vereist het doorvoeren van klimaatoverwegingen in hun organisatie een fundamentele transformatie van het bedrijfsmodel, met gevolgen voor inkoop, talent, toeleveringsketen, productontwikkeling, klantrelaties en meer. Dit vereist nieuwe strategieën en processen, evenals een mentaliteitsverandering bij het personeel van een bedrijf, de leveranciers en de klanten.”