KplusV ondersteunt totstandkoming van Limburgs innovatiefonds

13 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Sinds deze maand kunnen bedrijven aankloppen bij het Limburg Startup Capital Fund (LSCF). Experts van KplusV waren betrokken bij de totstandkoming van het fonds. 

Met het nieuwe fonds geven de initiatiefnemers een steuntje in de rug aan ondernemers die de komende jaren met hun innovaties willen bijdragen aan belangrijke maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan de energietransitie, het circulaire maken van de economie, het verbeteren van de gezondheidszorg en de digitale transformatie.   

Het LSCF bestaat uit twee deelfondsen, bij elkaar opgeteld goed voor €32,65 miljoen. Ten eerste is er het Limburg Vroege Fase Fonds (LVFF), waaraan een bedrag van €10 miljoen is gekoppeld. Het LVFF richt zich in het bijzonder op het financieel ondersteunen van ondernemers met bedrijven die in de startfase zitten.  

KplusV ondersteunt totstandkoming van Limburgs innovatiefonds

Daarnaast is er het Seed Fonds Limburg (SFL), waarmee het LSCF zich richt op ondernemers die de startfase reeds achter zich hebben gelaten. Het SFL, dat beschikt over een bedrag van €22,65 miljoen, is vooral bedoeld om bedrijven te ondersteunen met het opschalen of doorontwikkelen van hun activiteiten. 

Sinds deze maand kunnen ondernemers hun investeringsaanvragen indienen. Het LSCF is mede mogelijk gemaakt door (financiële) steun van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK), de provincie Limburg en regionale Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF. 

“Door het LSCF hebben meer ondernemers dicht bij huis gemakkelijk toegang tot de juiste financiering en ondersteuning”, zegt Micky Adriaansens, minister van EZK. “Daarmee hopen we dat we de komende tijd meer jonge bedrijven tot groei en wasdom kunnen brengen.” 

KplusV biedt helpende hand

Experts van adviesbureau KplusV hebben het ministerie van EZK, de ontwikkelingsmaatschappij LIOF en de provincie Limburg de afgelopen periode ondersteund met het opzetten van het LSCF en de twee deelfondsen. 

Samen werkten de partijen aan verschillende zaken, zoals het opstellen van een fondsstrategie, het schrijven van een bijbehorende goverance-aanpak en het ontwikkelen van een evaluatiesysteem voor de fondsen, vertelt Edwin Netjes, financieel expert en partner bij KplusV. 

“We zijn erg blij dat we onze expertise hebben kunnen inzetten om gezamenlijk met het ministerie van EZK, de regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF en de provincie Limburg te bouwen aan een sterk en innovatief Limburg!”