‘Alles gericht op groei’: Lieke Lepoutre en Bram Verlaan over starten bij Simon-Kucher

12 april 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september 2019 trapten Lieke Lepoutre en Bram Verlaan hun loopbaan af bij Simon Kucher & Partners. Beiden werden aangetrokken door de commerciële en groeigerichte strategieprojecten waar het bureau zich op focust, én beiden leerden het bureau kennen via de business course. Ze blikken terug op hun eerste 2,5 jaar bij het kantoor.

Ieder jaar organiseert het Amsterdamse kantoor van Simon-Kucher & Partners een business course waar jonge talenten kunnen proeven aan een carrière binnen het strategische adviesbureau. Volgende maand vind de editie voor het eerst in London plaats.

In 2019 behoorden Lieke Lepoutre en Bram Verlaan tot de groep studenten die deel mocht nemen aan de Strategy Business Course. Bram denkt er nog regelmatig aan terug. “Na de business course liep ik weg met het gevoel: ‘ja, dit was gewoon écht leuk!’”, vertelt hij met een brede glimlach. “Daarbij sprongen drie elementen er met name uit.”

Lieke Lepoutre en Bram Verlaan over starten bij Simon-Kucher

“Ten eerste was het team super open, oprecht geïnteresseerd en leuk om mee om te gaan. Daarnaast zijn de onderwerpen waar Simon-Kucher zich mee bezighoudt allemaal gericht op toekomstbestendige groei, wat voor een positieve en impactvolle samenwerking zorgt. En ten slotte wordt het ontwikkeltraject goed en met persoonlijke aandacht vormgegeven, waardoor ik er zeker van was dat ik veel kon leren in een korte tijd.”

Inmiddels werkt Bram alweer ruim tweeënhalf jaar voor Simon-Kucher en kan hij vaststellen dat de eerste indruk die hij destijds kreeg helemaal klopt. “Terugkijkend zijn al mijn verwachtingen waargemaakt.”

Thuis vanaf dag één

Ook Lieke voelde zich vanaf die eerste kennismaking in 2019 helemaal op haar plek. “Het team en de cultuur binnen het kantoor gaven voor mij de doorslag. Tijdens de business course, koffietjes en later de sollicitatiegesprekken merkte ik steeds weer dat ik een erg goede klik had met de mensen die er werkten.”

“Een bedrijf kijkt natuurlijk altijd of jij binnen het team past, maar uiteindelijk is het minstens zo belangrijk dat jijzelf je op je plek voelt binnen het team, je gerespecteerd voelt en jezelf er ziet werken”, legt ze uit. “Dat gevoel was er bij mij al vanaf het begin en werd gedurende de tijd alleen maar versterkt. Tot op de dag van vandaag voel ik me helemaal thuis binnen het team, en is het leuk om te zien dat ons team alleen maar groter wordt.”

Beste van twee werelden

Sinds de oprichting in 2008 groeit het Amsterdamse kantoor van Simon-Kucher gestaag. Vandaag de dag telt het team ruim 70 collega’s waarvan 52 consultants. Tegelijkertijd maakt het kantoor deel uit van het wereldwijde netwerk van Simon-Kucher & Partners, bestaande uit 1.700 medewerkers in 27 landen.

“Iedereen is erg ondernemend, leergierig en heeft een gezonde ‘work hard, play hard’-mentaliteit.”

Voor Lieke brengt dit het beste van twee werelden samen: de voordelen van een grote internationale organisatie gecombineerd met de cultuur van een jong kantoor. “Iedereen is erg ondernemend, leergierig en heeft een gezonde ‘work hard, play hard’-mentaliteit. Aangezien we nog een relatief klein kantoor zijn, leer je elkaar goed kennen en voelt het als een hechte familie.”

Bram knikt instemmend. “Positief, gedreven en hecht – dat is hoe ik de cultuur zou omschrijven. Het team is gemotiveerd de klant, maar ook elkaar en het kantoor te helpen groeien en verbeteren. Het ondernemerschap springt er voor mij daarbij ook echt uit. Dit zorgt ervoor dat er continu veel leuke initiatieven zijn: variërend van trainingen tot gezellige borrels en wielrentochten.”

Steeds weer een nieuwe uitdaging

Tussen de borrels en fietstochten door moet natuurlijk ook gewoon worden gewerkt, maar ook met dat gedeelte zit het volgens Bram en Lieke wel goed. “Ondertussen heb ik aan een hoop gave projecten gewerkt die erg uiteenlopen”, vertelt Bram.

“Mijn allereerste project ging over het businessmodel van een hightech-robot die wereldwijd zou worden gelanceerd. Verder heb ik me onder andere beziggehouden met het ontwerpen van dynamic pricing-modellen en -strategieën, en met het versterken van de commerciële capaciteiten van organisaties door verschillende tools te ontwikkelen. Erg variërend dus!”

“De projecten waar ik aan werk liggen goed in lijn met de professionele ontwikkeling waarnaar ik op zoek ben.”

Deze afwisseling valt ook op in de opdrachten die Lieke heeft gedaan. “Ik heb aan veel verschillende projecten mogen meewerken – van het uitdenken van een nieuwe propositie tot aan grote commerciële transformaties.”

“Het is erg leuk, interessant en uitdagend om steeds weer volledig in een nieuwe industrie en/of topic te duiken en daar binnen een korte tijd erg veel over te weten te komen. Samen met je teamgenoten word je telkens binnen no-time expert op een nieuw onderwerp.”

Samen groeien

Mede dankzij de grote verscheidenheid aan projecten maken de consultants al werkende een steile leercurve door. Naast de klantopdrachten wordt er ook volop geïnvesteerd in de groei van het team.

“Bij Simon-Kucher is persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk, daarom wordt dit ook op veel verschillende manieren gefaciliteerd”, vertelt Lieke. “Zo heb je naast een standaard trainingscurriculum per niveau ook de mogelijkheid om intern of extern additionele hard of soft skills te ontwikkelen waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Daarnaast heb je een netwerk van mentoren, buddies en een peergroup om je heen die je hierbij kunnen ondersteunen.”

“We hebben een duidelijk ontwikkeltraject”, vult Bram aan. “Daarin is vanaf het begin af aan duidelijk welke trainingen je kunt volgen per niveau, afgestemd op jouw persoonlijke ambities. De projecten waar ik aan werk liggen goed in lijn met de professionele ontwikkeling waarnaar ik op zoek ben.”

“Ook is er altijd ruimte om binnen projecten uitdagingen op te zoeken”, legt hij uit. “Hier spreek ik regelmatig met mijn mentor over en hij denkt graag met mij mee. Ook met mijn mede-starters plan ik regelmatig een avond in om het over deze dingen te hebben – en natuurlijk ook om te genieten van een kleine borrel!”