Roland Berger: Groei wereldbevolking biedt kansen

13 april 2012 Consultancy.nl

De explosieve groei van de wereldbevolking naar 8,3 miljard mensen in 2030, wordt vaak als problematisch gezien. Zeker omdat maar liefst 95 procent van de groei plaatsvindt in de opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Toch biedt het ook veel kansen voor het internationale bedrijfsleven. Dit blijkt uit de publicatie “Eight Billion Opportunities” van Roland Berger Strategy Consultants. De bestedingsruimte in deze landen neemt namelijk ook toe: in 2030 generen de opkomende naties meer dan de helft van het mondiale bruto nationaal product (BNP). Een groeiende middenklasse en een hogere levensstandaard bieden zakelijke kansen voor bedrijven.

In de publicatie “Eight Billion Opportunities” analyseert het strategie adviesbureau de kansen en uitdagingen voor bedrijven die ontstaan door de snelle bevolkingsgroei: de wereld moet leren overleven met meer mensen én minder grondstoffen.

Verstedelijking en verbeterde levensstandaard
“De economische focus dient de komende twee decennia verlegd te worden naar landen waar nieuwe industrialisatie en ontwikkeling plaatsvindt. Deze landen bieden een enorm potentieel voor ondernemingen,” aldus Tijo Collot d'Escury, managing partner van Roland Berger in Nederland. Iedere dag verhuizen minimaal 178.000 mensen van het platteland naar de stad, op zoek naar werk. Om in de behoeften van de groeiende bevolking te voorzien, moeten steden voortdurend de levensstandaard verbeteren die zij hun inwoners bieden: van infrastructuur tot hygiëne en van zorg tot onderwijs.

Daarnaast verdubbelt de wereldwijde vraag naar voedsel. “Landen als China, India, Brazilië, Mexico, Rusland en Saoedi-Arabië zullen tot 2030 ongeveer 6 miljard dollar investeren om de leefomstandigheden in hun grote steden te verbeteren,” zegt Collot d'Escury. “Vooral de landen die we ‘Focus 20-landen’ noemen - de grote vier, Brazilië, Rusland, India en China, en zestien opkomende landen, zoals Argentinië, Vietnam en Indonesië - zijn bijzonder interessant. Deze naties gaan enorme investeringen doen in ziekenhuizen, transport en onderwijs. Een uitgelezen kans voor internationale bedrijven om hierop in te spelen.”

Een groeiende middenklasse
Deskundigen van Roland Berger voorspellen dat in 2030 ongeveer 80 procent van de middenklasse - ongeveer vier miljard mensen - in landen buiten Europa en Noord-Amerika wonen. “De koopkracht en honger naar een hogere levensstandaard van deze middenklasse fungeert als een groeimotor die de mondiale economie aandrijft,” aldus Collot d'Escury. Deze trend is nu al zichtbaar. Tegen 2020 zullen wereldwijd ongeveer 117 miljoen huishoudens een inkomen van ruim $35.000 per jaar genieten. Deze nieuwe middenklasse geeft graag geld uit aan consumentengoederen, onderwijs en gezondheidszorg. De mondiale vraag naar apparatuur neemt daardoor jaarlijks met 5 procent toe en die markt is tegen 2020 naar verwachting €800 miljard waard. “Daarnaast hebben China en Rusland straks rond de 1 miljoen miljonairs. Oftewel, er is nogal wat bestedingsruimte in deze landen,” besluit Collot d'Escury.

Nieuws