Kunnen we straks blikjes inleveren in onbemande statiegeldmachines?

21 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het idee om blikjes tegen statiegeld in te zamelen op punten buiten de supermarkt kent in de praktijk veel uitdagingen. Dat concludeert consultancybureau Eunomia in een nieuw rapport. 

Jarenlang zat er in ons land alleen statiegeld op grote PET-flessen, waar bijvoorbeeld cola of sinas inzit. Sinds medio 2021 zit er ook statiegeld op kleine PET-flessen (van 50 cl). En daar blijft het niet bij, want vanaf eind dit jaar zal ook statiegeld worden geheven op blikjes.

Vanzelfsprekend kunnen consumenten dan hun lege blikjes inleveren bij supermarkten. Het probleem is echter dat blikjes meer dan eens onderweg genuttigd worden en niet afsluitbaar zijn, waardoor het mee naar huis nemen van het lege blikje – om het op een later moment in te leveren – geknoei kan opleveren.

Kunnen we blikjes inleveren in onbemande statiegeldmachines?

Is het dan niet mogelijk om op allerlei plekken in de publieke ruimte onbemande statiegeldmachines neer te zetten, zodat consumenten hun lege blikjes onderweg kunnen inleveren? Met die vraag gingen voedselbrancheverenigingen CBL en FNLI en recyclebedrijf AV naar adviesbureau Eunomia.

Volgens de onderzoekers van Eunomia heeft het plan vooralsnog betrekkelijk weinig kans van slagen. Ze wijzen daarbij vooral naar de recycledoelstelling, die in hun ogen te ambitieus is.

“De doelstelling van een retourpercentage van 90% bereiken, betekent de beste statiegeldsystemen ter wereld evenaren. Wat niet eenvoudig is in slechts twee jaar tijd”, zo is te lezen in het rapport van het adviesbureau.

De onderzoekers laten weten dat er wereldwijd geen enkel statiegeldsysteem buiten dat van supermarkten bestaat dat een retourpercentage van 90% heeft. Het is volgens het adviesbureau allerminst waarschijnlijk dat ons land dat wel zal lukken wanneer een nieuw inzamelingssysteem wordt opgezet.

De experts baseren zich daarbij ook op een onderzoek van de consumentenbond, waaruit blijkt dat maar liefst 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan het inleveren van hun lege flikjes (in ruil voor statiegeld) bij de supermarkt. 

Het idee brengt ook nog andere praktische problemen met zich mee. De duizenden onbemande statiegeldmachines moeten geregeld geleegd en gecontroleerd worden, terwijl ook de locaties ervan moeten worden bepaald. “Een erg uitdagende klus”, aldus Eunomia, dat aangeeft dat in ieder geval meer tijd nodig is om de slagingskansen van dit project te verhogen.