‘Diversiteit in data science maakt projecten juist tot een succes’

08 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Anouk van Wingerden is data scientist bij Scope Data. Op Internationale Vrouwendag gaat ze in op haar passie voor data science en de rol die ‘Women in Tech’ kunnen vervullen.

Vanuit Scope Data, onderdeel van de Quoratio Groep, wordt Van Wingerden gedetacheerd bij opdrachtgevers in uiteenlopende sectoren. Vol enthousiasme vertelt ze over hoe ze uiteindelijk voor dit vak heeft gekozen.

“Op school vond ik wiskunde het allerleukste vak. Zo kwam ik uit bij de studie Toegepaste Wiskunde in Delft. Ik vind het heel sterk dat je daar leert om de kracht van wiskunde te gebruiken voor toepassingen in het bedrijfsleven. Het laatste jaar van mijn studie was gericht op data science, en dat bleek zo goed bij mij te passen dat ik daarna nog een master Data Science heb afgerond.”

Anouk van Wingerden, Data Scientist, Scope Data

“Na het afronden van mijn studie ben gestart bij Scope Data, waar ik inmiddels tweeënhalf jaar voor verschillende opdrachtgevers aan het werk ben.”

“Data science is zo’n leuk vak. Je werkt met enorme hoeveelheden data in een vakgebied dat supersnel innoveert. Dagelijks ben ik bezig met het bijhouden van wetenschappelijk onderzoek, methodes die worden gebruikt, de voor- en nadelen daarvan en hoe je dit in toepassing kunt brengen. Los van de data geeft het mij ook energie om regelmatig met opdrachtgevers en stakeholders in contact te zijn. Dat maakt het heel afwisselend.”

De toegevoegde waarde van data science

Bij de verschillende opdrachtgevers waar Van Wingerden wordt gedetacheerd krijgt ze met uiteenlopende opdrachten te maken, maar de rode draad in haar werkzaamheden is dat ze ervoor zorgt dat anderen meer tijd overhouden voor hun eigen werk.

“Met data science kun je bedrijfsprocessen efficiënter, nauwkeuriger en sneller inrichten. Denk aan een administratie waarvoor meerdere collega’s hun eigen spreadsheet bijhouden. Door een centraal dashboard te bouwen dat gebruikmaakt van de beschikbare data voorkom je discussies over de juiste cijfers.”

“Een ander voorbeeld is de inzet van data science voor het lezen van 10.000 teksten en deze groeperen op onderwerp. Als een mens dit moet doen kost dit enorm veel tijd. Zo valt er met data science echte winst te behalen.” 

Meer vrouwen in data science

Over de rol van vrouwen in data science is Van Wingerden positief. Ze ziet dat het aandeel toeneemt en verwacht dat het in de toekomst verder zal stijgen.

“In het bedrijfsleven zie ik dat nu ongeveer een kwart van de data scientists vrouw zijn, maar als ik terugkijk naar mijn studie bestond bij de start een derde uit vrouwen, en aan het einde van mijn studietijd was dit zelfs de helft. Die komen uiteindelijk ook in het bedrijfsleven terecht, dus die verhoudingen worden steeds meer gelijk.” 

Of de vrouwen anders te werk gaan dan mannen kan Van Wingerden niet met zekerheid zeggen: “Wat ik over het algemeen zie is dat mannen binnen data science een sterke focus hebben op techniek, waarbij vrouwen meer oog hebben voor de toepassing van die techniek binnen de organisatie.”

“Maar die lijn is zeker niet zwart-wit. In mijn ervaring zijn de projectteams waarbij er wordt samengewerkt tussen mannen en vrouwen de sterkste, die teams zijn namelijk veel meer complementair.”

Van Wingerden voelt in haar vakgebied dan ook geen kloof tussen man en vrouw: “Ik voel mij zeker niet ondergewaardeerd of minder gerespecteerd ten opzichte van mannen in mijn werkveld. Het gaat er voornamelijk om hoe je jezelf uit. Als je je kwaliteiten kunt uitstralen en kunt overbrengen wat je goed kan, dan kun je als vrouw net zo goed je mannetje staan.”

“Internationale vrouwendag vind ik wat dat betreft een goed initiatief om te laten zien wat vrouwen kunnen bereiken in de techniek, zo zorg je voor meer bewustwording.” Ze concludeert: “Als ik andere vrouwen enthousiast kan maken voor een loopbaan in data science, dan is het wat mij betreft een geslaagde dag.”