Q&A met Kevin Smulders, Conclusion Consulting

16 maart 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Kevin Smulders is ruim drie jaar werkzaam bij Conclusion Consulting, waar hij deel uitmaakt van het team Prestatieverbetering. Vanuit die rol ervaart hij dat er binnen organisaties vaak over, maar weinig mét elkaar gesproken wordt. “Terwijl mensen vanuit begrip juist tot prestaties kunnen komen.”

“De kracht van de menselijke verbinding wordt vaak zwaar onderschat”, draait Kevin er niet omheen. Als hij binnenkomt bij een organisatie faciliteert en stimuleert hij het gesprek: “Als Marie van afdeling X een goed gesprek voert met Piet van afdeling Y, merkt ze dat hij echt geen kwade bedoelingen heeft bij een late oplevering. Daardoor ontstaat er veel meer begrip en zie je dat de prestaties verbeteren.”

Verbinden en verbeteren

Natuurlijk kent Kevin ze echt wel, de vele methodieken om te verbinden en te verbeteren. Denk aan de bekende verbetercirkels en lean. Hij schroomt ook niet ermee te werken. “Maar ik loop daar nooit zo mee te koop.”

Q&A met Kevin Smulders, Conclusion Consulting

“Ik zie het vooral als de tools die ik in mijn rugzak heb om dingen te kunnen verbeteren bij de klant”, legt hij uit. “Ik vertel niet: we gaan een lean-traject bij jullie doen. Maar: we gaan jullie processen optimaliseren. Lean is niet leidend, maar simpelweg de methodiek die je gebruikt om de klant verder te helpen.”

Professioneel prater

Praten, dat is wat Kevin on the job veel en met plezier doet. “Ik maak het verschil door met heel veel verschillende mensen in gesprek te gaan”, vertelt de business consultant. “Ik moet zo snel mogelijk mijn vinger op het probleem achter het probleem leggen om daarna mensen succesvol te kunnen verbinden. Die ontdekkingstocht vind ik ontzettend boeiend, zeker omdat ik in de praktijk zie dat het voor resultaten zorgt “

Samen doelen bereiken

De pay-off van Conclusion Consulting is ‘Co-create tomorrow’. Wat Kevin betreft is dat bepaald geen loze kreet: “Co-creatie betekent voor mij samen. Samen met collega’s naar een oplossing toewerken. Samen met de klant een doel bereiken.”

Wat Conclusion Consulting uniek in de markt maakt, is volgens Kevin het ondernemende DNA: “We zijn allemaal enorm ondernemend, gepassioneerd en gedreven om écht dingen voor elkaar te krijgen bij onze klanten. Allemaal vanuit een verschillende achtergrond en met onze eigen kennis.”

Schakel schrappen

Niet alleen bij klanten, ook binnen het Conclusion-ecosysteem heeft Kevin zijn meerwaarde bewezen. “Ik heb net een klus afgerond voor Conclusion Learning Centers, waar ik interim-projectmanager was. Ik sprong in om nieuwe klanten van Learning Centers goed te onboarden. Mooi om zo een collega-bedrijf van extra handjes te voorzien”, vertelt hij.

“Uiteindelijk heb ik ze geadviseerd de schakel van projectmanager te schrappen. Hun eigen implementatieconsultants weten namelijk veel beter wat ze moeten doen en kunnen proactiever schakelen met de klant. Samen met het team van Learning Centers heb ik een structuur neergezet en ben ik de consultants gaan trainen. In de praktijk pakt deze nieuwe manier van werken erg goed uit.”

Van boos naar blij

De grootste kick krijgt Kevin als hij weerstand weet om te buigen in enthousiasme. “Ik heb veel geduld en weet hoe ik mensen op basis van de inhoud kan overtuigen. Als je iemand die al dertig jaar iets op zijn eigen manier doet moet gaan vertellen dat daar een nieuwe manier voor is, is weerstand logisch.”

“Dan ga ik met zo iemand in gesprek en laat ik de effecten van de nieuwe manier van werken zien. Vaak merken ze dan dat het allemaal best meevalt en juist winst oplevert. Gaat iemand van boos naar blij? Dan is mijn dag gemaakt.”

Stimulerende studie

“Momenteel volg ik een opleiding Professionele Communicatie”, zegt de leergierige Kevin. “Daar krijg ik tools aangereikt om bepaalde interventies te kunnen doen. Of om juist een coachende rol aan te nemen. Ik wilde deze opleiding al een tijd graag volgen en bij Conclusion Consulting werd ik gestimuleerd die stap ook echt te zetten.”

“Ze staan achter mij als professional én als persoon. Dat vind ik mooi. De cultuur onder collega’s is al net zo: we zijn enorm positief en stimulerend naar elkaar toe. Als er wat is, kun je het bespreekbaar maken en staat iedereen voor je klaar.”

Kiteman Kevin

Na al dat verbinden en verbeteren ontspant Kevin het snelst op een kiteboard. “Met een jong gezin is die uitdaging wel wat groter”, lacht hij. “Voor kitesurfen heb je de combinatie nodig van wind, tijd en zin. Zin heb ik altijd wel, wind is meestal al wat lastiger en tijd helemaal, haha. Maar voor een goede storm en een kite op het strand mag je me ’s nachts best wakker maken.”