Digital Power leidt jonge talenten op tot data engineer
Vorig jaar lanceerde Digital Power een nieuw traineeship waarin starters in een jaar tijd worden klaargestoomd voor het vak van data engineer. Maar wat doet een data engineer precies? En wat kunnen jonge talenten verwachten van het traineeship? Op daarachter te komen gingen we in gesprek met Rogier Kamer – die verantwoordelijk is voor het traineeship – en Jari Rijnen en Mike La Grouw, die sinds november deel uitmaken van de allereerste lichting trainees.
De 21e eeuw mag gerust het informatietijdperk worden genoemd. De aloude wijsheid ‘kennis is macht’ lijkt vandaag de dag meer te gelden dan ooit. Wanneer het gaat over deze nieuwe wereld ligt bij velen meteen één woord op de lippen: data.
Het nieuwe goud, de nieuwe olie – de verschillende bijnamen verwijzen al naar de grote rijkdommen die datagedreven organisaties in het vooruitzicht worden gesteld. Massaal proberen bedrijven dan ook de vruchten te plukken van de bergen data waarop ze zitten. De wijsheid is echter niet ‘data is macht’ – en organisaties die proberen al die data om te zetten in kennis komen er al snel achter dat dit nog niet zo eenvoudig is.
Rogier Kamer werkt al 15 jaar met data, waarvan de laatste 8,5 jaar vanuit Digital Power, een adviesbureau gespecialiseerd in het benutten van het potentieel van data. Hij kent de vele uitdagingen die daarbij komen kijken dan ook als geen ander.
“Een aantal jaar geleden was big data de grootste uitdaging in het datalandschap”, vertelt hij. “Deze opgave gaat vooral over hoe je omgaat met de mogelijkheden van meer data. In de fase daarop probeerden we deze data steeds slimmer in te zetten. Hierbij moeten we denken aan het optimaliseren van bestaande processen en het automatiseren van het klantaanbod online.”
Hij ziet hoe organisaties door de jaren heen hebben geleerd – vaak met vallen en opstaan – dat het optimaal benutten van data een stevig fundament vereist. “In de huidige fase zien we dat er een volwassenheid begint te komen – er is meer begrip voor het totale proces dat data doorloopt. En dat begint bij de architectuur en infrastructuur. Het correct gebruik kunnen maken van de oplossingen in big data en de verbeteringen in processen moeten nu ingebouwd worden in je infrastructuur.”
De fijne kneepjes van het vak
Daarmee zijn we eindelijk aanbeland bij het traineeship, want het bouwen van deze passende infrastructuur “is precies het werk van een data engineer”, geeft Rogier aan. “In het Data Engineering-traineeship krijgen jonge talenten onder begeleiding van ervaren data consultants de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.”
“Ik heb enorm veel geleerd in de eerste maanden. Niet alleen door het aanbod van online en persoonlijke cursussen, maar ook van alle leuke collega’s.”
“Ze leren in de praktijk door te werken aan één of twee klantopdrachten”, legt hij uit. “Daarnaast volgen ze trainingen aan onze Academy, krijgen onbeperkt opleidingsbudget voor externe trainingen en worden onderdeel van een intervisiegroep. Zo doen ze niet alleen de technische skills op, maar leren ook hoe je een goede data consultant wordt. En nadat ze het traineeship succesvol hebben doorlopen krijgen ze een vast contract aangeboden.”
Alle disciplines in huis
Uiteraard is Digital Power niet de enige marktpartij die het toenemende belang van een goede data-architectuur ziet, erkent Rogier: “Anderen zien ook dat dit nu gaande is.” Hij benadrukt echter dat Digital Power beter gepositioneerd is om de data engineers van de toekomst af te leveren.
“Het voordeel dat wij hebben ten opzichte van anderen is dat wij zeer sterk zijn in het ontwikkelen van onze medewerkers en dat we ze heel breed kunnen opleiden. We hebben alle disciplines zelf in huis, waardoor data engineers niet alleen opgeleid worden in dit werk, maar ook meekrijgen hoe die architectuur gebruikt wordt in een organisatie.”
En daarvan profiteren zowel de trainees als Digital Power zelf. “Wij zien deze toegevoegde waarde als ons grootste voordeel bij de inzet van onze data engineers en daarmee de belangrijkste reden om zelf data engineers op te leiden”, aldus Rogier.
Steeds beter
En net als de trainees bij Digital Power snel kunnen werken aan hun ontwikkeling, heeft het bureau zelf de laatste jaren ook een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Een jaar of vijf geleden waren wij heel druk met het analyseren en rapporteren van data, en het implementeren van de tools om dit mogelijk te maken. Snel daarna konden we onze eigen customer experience-specialisten toevoegen, omdat dit een echte toevoeging is op het analyseren van data.”
“Er heerst een ontspannen sfeer waarin men elkaar niet probeert af te troeven maar juist te helpen.”
“Het opslaan, bewerken en verwerken van deze data en het aanbieden aan analisten is een logische stap in deze dienstverlening”, legt Rogier uit. “De kennis die ze hierbij kunnen toevoegen aan onze andere disciplines zorgt ervoor dat we als organisatie steeds beter worden.”
Altijd een plekje
Daar kunnen Jari Rijnen en Mike La Grouw sinds een half jaar over meepraten. In september begonnen ze als onderdeel van de eerste lichting aan het Data Engineer-traineeship. En dat bevalt goed, verzekert Mike ons.
“In de eerste weken werd ervoor gezorgd dat we als nieuwe collega’s altijd een plekje op kantoor hadden zodat we onze collega’s en de bedrijfscultuur goed konden leren kennen”, vertelt hij. “Ook heb ik enorm veel geleerd in de eerste maanden. Niet alleen door het aanbod van online en persoonlijke cursussen, maar ook van alle leuke collega’s.”
Jari knikt instemmend. “Het is tot nu toe allemaal erg goed bevallen. Er hangt een fijne sfeer en de omgang met collega’s is amicaal. Daarnaast is het volgen van technische trainingen motiverend en de begeleiding fijn.”
Uitleggen, toepassen, nabespreken
Naast de praktijkopdrachten leren Jari en Mike ook veel van het trainingsprogramma. “Het programma bestaat uit online trainingen in combinatie met interne oefenprojecten om technische vaardigheden te ontwikkelen: eerst het zelf een keer uitgelegd krijgen, dan het toepassen op een casus en die presenteren en bediscussiëren voor een groep”, legt Jari uit.
“Tijdens het traineeship worden ook verschillende soft skill-trainingen aangeboden”, vult Mike aan, “waarin aandacht wordt besteed aan onder anderen presenteren, organisaties en je positie nemen in communicatie. Ik denk dat naast de technische skills die ik geleerd heb dit enorm zal bijdragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.”
Nooit alleen
Ook over de cultuur binnen Digital Power zijn de twee erg te spreken. Over wat hij het leukste vindt om met zijn collega’s te doen hoeft Jari niet lang na te denken: “Tafelvoetballen!”, zegt hij lachend. Maar nog belangrijker vindt hij de prettige manier waarop iedereen met elkaar omgaat. “Er heerst een ontspannen sfeer waarin men elkaar niet probeert af te troeven maar juist te helpen.”
“Alle collega’s zijn heel toegankelijk”, bevestigt Mike. “Iedereen staat altijd wel open voor een praatje of bakje koffie en je kunt aan iedereen hulp vragen. Als trainees spreken we elkaar bijna dagelijks en kunnen we sparren over opdrachten of elkaar helpen als we vastzitten met de cursussen of casussen. Zo sta je er nooit alleen voor.”
Ook geïnteresseerd in het Data Engineering-traineeship van Digital Power? Kijk hier voor meer informatie.