Adviesbureau ondersteunt boer in zaak tegen gemeente Cranendonck

04 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een varkensboer heeft in zijn strijd tegen de gemeente Cranendonck een adviesbureau ingeschakeld voor het uitvoeren van een onderzoek, dat hij als bewijslast aanvoert. 

Vooralsnog ligt het plan op tafel om in het noorden van het Noord-Brabantse dorp Maarheeze – dat in 1997 werd toegevoegd aan de fusiegemeente Cranendonck – een nieuwe woonwijk te bouwen. Deze zal volgens de planning bestaan uit 94 woningen. Maar of deze woonwijk er daadwerkelijk gaat komen, dat is momenteel nog niet zeker.

Een varkensboer uit Maarheeze is tegen de bouw van de nieuwe woonwijk, omdat deze definitief een streep zou zetten door eventuele uitbreidingsplannen. Dat zei de boer onlangs tijdens een zitting bij de Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid.

Adviesbureau ondersteunt boer in zaak tegen gemeente Cranendonck

De boer baseert zich daarbij op een onderzoek van adviesbureau DLV uit het Noord-Brabantse Uden. De experts van DLV stellen in een rapport dat de boerderij volledig zou worden ingekapseld door de nieuwbouwwijk, terwijl er op dit moment nog wel uitbreidingsmogelijkheden bestaan voor de varkensveehouderij.

Zonder dat de boer hierover werd geïnformeerd stemde de gemeenteraad van Cranendonck enige tijd geleden in met de plannen voor de nieuwbouwwijk. En dat kan niet zomaar, concludeerde de boer, waarna hij het adviesbureau inschakelde. 

Gemeente: uitbreiding sowieso geen optie

Volgens de gemeente Cranendonck ligt het echter anders. Zo laat een persvoorlichter weten dat de boer zijn activiteiten zonder nieuwbouwwijk ook niet had kunnen uitbreiden, omdat daar überhaupt geen ruimte voor is. In verband met de stank die een veehouderij voortbrengt mag namelijk niet zomaar worden uitgebreid.

Alleen als de boer zijn terrein fors zou herschikken, zou binnen de geldende wet- en regelgeving eventueel de mogelijkheid ontstaan om het bedrijf wel uit te breiden. Dit vraagt echter om zo’n grote verbouwing dat dit in de praktijk geen reële optie is.

“Dat er een stal over de bedrijfswoning heen kan worden gebouwd, daar hoeft de gemeenteraad geen rekening mee te houden”, zegt Marco van Moorsel, de advocaat van de gemeente Cranendonck, in gesprek met het Eindhovens Dagblad. 

Het laatste woord is aan de Raad van State

De onderzoekers van adviesbureau DLV komen in hun rapport echter tot een andere conclusie. Ze stellen dat de overheid in zijn besluitvorming rekening moet houden met wat planologisch maximaal mogelijk is. En wijzen daarbij naar de Raad van State, die dat principe veelvuldig aanhaalt wanneer het een uitspraak doet. 

Of de Raad ook in dit geval een beroep zal doen op dat principe wordt over circa zes weken duidelijk. Dan spreken de rechters namelijk een vonnis uit in de zaak tussen de varkensboer en de gemeente.