Agrarisch adviesbureau Delphy overgenomen door Canadees techbedrijf

23 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Wageningse land- en tuinbouwadviesbureau Delphy is overgenomen door het agrarische techbedrijf Agriforce Growing Systems (AGS) uit Canada.

“De mogelijkheden die we krijgen met AGS zijn enorm: met dit nieuwe samenwerkingsverband hebben we meer kapitaal om te investeren”, zegt Delphy-CEO Jacco van der Wekken in een persbericht. “Denk dan bijvoorbeeld aan digitaliseren in de breedste zin; we gaan deze ontwikkeling fors versnellen.”

Van der Wekken – doctorandus in de plantenteelt (Universiteit van Wageningen) – richtte Delphy op in 1999. In de daaropvolgende jaren zette het bedrijf flinke stappen. Zo is Delphy inmiddels uitgegroeid tot een grote speler binnen de internationale markt voor agrarische adviesbureaus (omzet 2021: €24,5 miljoen). 

Agrarisch adviesbureau Delphy overgenomen door Canadees techbedrijf

Het consultancybureau ondersteunt tal van land- en tuinbouworganisaties vanuit zijn verschillende buitenlandse kantoren. Zo beschikt Delphy onder andere over vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, Kenia, België, Japan en Polen.

Naast dat Delphy klanten adviseert, heeft het eveneens meerdere centra die zelfstandig kennis ontwikkelen over land- en tuinbouwactiviteiten. Denk hierbij onder meer aan onderzoek naar gewasbescherming, wortels, uien, aardbeien spuittechnieken en akkerbouw.

Benutten van complementaire expertises

“De strategie van Delphy en Agriforce Growing Systems is om innovatieve oplossingen in de plantaardige productie te ontwikkelen en deze toe te passen”, zegt Van der Wekken. “Dit wordt onder meer gedaan door het uitbouwen van de onderzoekslocaties en door het vergroten van de adviesactiviteiten in andere delen van de wereld.” 

“We kijken ernaar uit om samen met Delphy hun capaciteiten en brede relaties verder uit te bouwen”, voegt Ingo Mueller, CEO van AGS, toe. “Belangrijk is dat onze complementaire expertises en gedeelde waarden worden ingezet om bij te dragen aan een duurzame verandering in de plantaardige sectoren.”

AGS is een agrarisch techbedrijf waarvan aandelen worden verhandeld op de Amerikaanse effectenbeurs Nasdaq. De Canadese organisatie richt zich op het ontwikkelen en toepassen van kennis op het gebied van plantenteelt. Op dit moment focust het zich vooral op de Noord-Amerikaanse en Europese markt. 

Het nieuwe samenwerkingsverband stelt zowel AGS als Delphy in staat om zijn activiteiten flink uit te breiden. Beide organisaties bedienen namelijk in grote mate verschillende delen van de internationale markt voor advies op het gebied van land- en tuinbouwactiviteiten.

Dealstructuur

Volgens mediaplatform Groentennieuws legt AGS in totaal $29 miljoen (omgerekend: €25,5 miljoen) neer voor het Wageningse agrarische adviesbedrijf. “Delphy zal de komende jaren zijn onafhankelijke positie behouden”, laat AGS-topman Mueller weten in een reactie op de deal.

Het betaalde overnamebedrag bestaat zowel uit contanten als uit effecten. Hierdoor hebben de aandeelhouders van Delphy een belang verkregen in AGS. Op het moment van schrijven is niet bekend hoeveel effecten de aandeelhouders van het Nederlandse adviesbureau hebben opgestreken.