Agrarisch adviesbureau ontwikkelt innovatieve onderzoeksserre

06 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Belgisch onderzoeks- en adviesbureau voor de land- en tuinbouwsector Inagro is betrokken bij de ontwikkeling van Agrotopia – een innovatieve serre waarin wetenschappelijk onderzoek kan worden verricht.

Vijfenzestig jaar geleden – in 1956 – werd het Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Nijverheidsteelten (OVN) opgericht door de Belgische provincie West-Vlaanderen. De daaropvolgende decennia breidde het OVN zijn activiteiten uit. Denk aan de bouw van een kleine serre en een witloofschuur, de oprichting van een champignonbedrijf en adviesdiensten aan de agrarische sector.

In 2011 werd het OVN omgedoopt tot Inagro, dat in 2018 als drijvende kracht startte met de ontwikkeling van de onderzoeksserre Agrotopia in Roeselare (België). De realisatie van deze land- en tuinbouwkas wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid en een subsidieprogramma van de Europese Unie.

Agrarisch adviesbureau ontwikkelt innovatieve onderzoeksserre

Na bijna drie jaar is de bouw van de serre – waarin studies naar gewassen en kweekmethoden zullen worden uitgevoerd – bijna afgerond. Eind deze maand opent Agrotopia officieel zijn deuren. Land- en tuinbouwers uit Vlaanderen laten in een gesprek met Inagro weten daar bijzonder verheugd over te zijn.

Geweldige onderzoeksmogelijkheden

“Agrotopia laat toe rassen te onderzoeken en het nieuwste van het nieuwste uit te proberen, zonder risico”, zegt Bert Depoortere uit Vlaanderen, die al vele decennia eigenaar is van een bedrijf dat verschillende slasoorten weekt. “Hier kan men uitzoeken hoe ziektes kunnen worden bestreden of hoe we zaken teelttechnisch kunnen oplossen.”

“Ook het dubbel ruimtegebruik is iets waar we zelf niet zomaar aan beginnen”, vervolgt de Vlaamse tomatenteler Franky Galle. “Agrotopia is een hoog gebouw waarin andere teeltsystemen kunnen worden bedacht. Terwijl wij al dertig jaar op dezelfde, arbeidsintensieve manier telen.” 

Met behulp van Agrotopia wil Galle onder andere achterhalen of het als tomatenkweker slim is om methoden uit de stateelt over te nemen. “Misschien besparen we daarmee zeer veel arbeidsuren. En of dat haalbaar is, dat laten we graag aan Agrotopia over. Ook het combineren van de tomatenteelt met de kweek van een eiwitbron is een testcase waar we naar uit kijken.” 

“Ik ben eveneens benieuwd naar wat er met ledlicht allemaal mogelijk is”, voegt Depoortere toe. “Ik heb al de suggestie gedaan om uit te zoeken welke andere gewassen dan sla en tomaten daaronder goed gedijen. Maar ook voor onze volledige bedrijfsvoering zie ik nog heel wat mogelijkheden. Een vooraf ingesteld programma waarmee je een hele teelt via de computer kunt regelen, zou de hoge arbeidsintensiviteit flink verlagen.” 

Een uithangbord

“Ik zie Agrotopia daarnaast ook als een belangrijk uithangbord voor de gehele samenleving”, laat Galle weten. “Er wordt te weinig benadrukt hoe duurzaam we vandaag al werken. Wie tomaten koopt in de winkel beseft niet wat daar allemaal komt bij kijken.” 

“In Agrotopia kunnen mensen zien waar we allemaal mee bezig zijn. Want ons eigen bedrijf voor het publiek openstellen, dat is zeker vandaag de dag vrij moeilijk”, geeft Depoortere aan. “Door de virusdruk houden we onze deuren liever dicht. Agrotopia bezoeken is daarentegen veilig en de ideale manier om met onze sector kennis te maken.”