Vierkante meters aan distributiecentra sinds 2010 fors toegenomen
Sinds 2010 is het aantal vierkante meters aan distributiecentra in Nederland met meer dan de helft toegenomen. Dat stelt adviesbureau Stec Groep in een onderzoeksrapport.
In totaal telt ons land ruim 9.000 distributiecentra. Iets meer dan 3.000 daarvan zijn de afgelopen twee decennia uit de grond gestampt. Al deze distributiecentra nemen vandaag de dag een kleine 40 miljoen vierkante meter in beslag. Tien jaar geleden ging om het circa 26 miljoen vierkante meter. Een flinke toename, aldus Stec Groep in zijn rapport.
Wellicht verrassend, bedient 75% van de distributiecentra in ons land de binnenlandse markt. “Het beeld dat Nederland een distributieland is, dat is in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan”, zegt Wim Eringfeld, werkzaam bij Stec Groep en betrokken bij het onderzoek. “Maar dat is allang niet meer zo.”
Zo is een aantal grote Europese distributiecentra de afgelopen tien jaar uit Nederland vertrokken, zoals de logistieke hubs van kledingbedrijven Adidas en Ralph Lauren. “Die zitten nu in Italië en Duitsland”, vertelt Eringfeld.
Regionale verschillen
Dat neemt niet weg dat er in Noord-Brabant en Limburg nog altijd veel distributiecentra staan die zijn gericht op andere Europese landen. Dat de distributiecentra zich vooral hier bevinden is volgens Eringfeld makkelijk te verklaren.
“Een deel van de goederen wordt via de Rotterdamse haven vervoerd naar de rest van Europa. Langs de A58 en de A67 zitten er daarom meer Europese distributiecentra dan in de rest van Nederland. Hoewel je vanuit Zwolle of Almelo snel in Duitsland bent, liggen die steden te ver van de Rotterdamse haven, waardoor je daar niet zo snel een Europees distributiecentrum zal zien.”
Niet in mijn achtertuin
Daarmee blijft Noord-Brabant de sweet spot voor internationale distributiecentra – maar daar is niet iedereen even blij mee. Het provinciebestuur zit niet te springen om nog veel meer van die ‘grote dozen’ in het landschap. Daarom scherpte Noord-Brabant – in samenwerking met tal van gemeenten – deze maand de regels voor het bouwen van distributiecentra aan.
De angst voor nog veel meer van die enorme gebouwen is niet ongegrond, zo laat het onderzoek van adviesbureau Stec Groep zien. Ruim 30% van de bedrijventerreinen in Noord-Brabant is namelijk interessant voor de bouw van grote distributiecentra. Dat komt omdat daar oude panden staan die in de nabije toekomst zullen worden afgebroken, waardoor er circa 200 hectare vrijkomt. “Dit maakt de kans op ongewenste ontwikkelingen groot”, stelt Stec Groep.
Om die reden heeft de provincie Noord-Brabant het beleid voor bestaande bedrijventerrein recent aangepast. “Zo blijft er daar ook ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld lokaal midden- en kleinbedrijf, transitieopgaven en transformaties van de terreinen naar andere functies”, schrijft de provincie in open brief.