Vasco Consult breidt uit naar Portugal – ‘Het voelt als thuiskomen’

08 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vijf jaar na de oprichting van het bureau slaat Vasco Consult zijn vleugels nu ook internationaal uit, met het openen van een nieuw kantoor in Portugal.

Toen Ruben Uppelschoten – een voormalige bestuurder bij VodafoneZiggo in Nederland – in de zomer van 2017 Vasco Consult oprichtte, stond Portugal reeds op zijn netvlies. “Naast Nederland is het echt mijn favoriete land”, vertelt hij, waarbij hij verschillende herinneringen ophaalt aan de vele keren dat hij in het Zuid-Europese land verbleef.

Bij de start van zijn eigen bureau hoorde het brainstormen voor een goede naam en al snel kwam hij tot Vasco Consult – een verwijzing naar de Portugese ontdekkingsreiziger en tegelijk ook naar de iconische Ponte de Vasco da Gama in Lissabon, de op één na langste brug van Europa.

Vasco Consult breidt uit naar Portugal – ‘Het voelt als thuiskomen’

Ruim vier jaar later heeft Uppelschoten met zijn adviesbureau een enorme groei in ons land weten neer te zetten – dat wil zeggen: een groei van 40% jaar-op-jaar, naar een team van 30 consultants. Daarmee loopt Uppelschoten figuurlijk over de genoemde brug, terwijl hij zich met Vasco Consult klaarmaakt voor de volgende groeifase. “Voor ons voelt de opening van ons kantoor in Portugal in zekere zin als thuiskomen.”

Hoewel het door corona sterk verstoorde jaar 2020 zorgde voor “verschillende uitdagingen”, laat Uppelschoten weten dat Vasco Consult 2021, een jaar waarin ook Vasco Consult zich heeft moeten aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’ van de adviesbranche, sterk heeft weten af te sluiten.

“2021 was ons beste jaar ooit”, aldus Uppelschoten, die meteen toevoegt dat Vasco Consult het team in Nederland het komende jaar wil laten groeien naar meer dan vijftig professionals. En ook in Portugal staat groei op het programma, daar moet Vasco Consult dit jaar doorgroeien naar vijftien medewerkers.

“We zullen gecontroleerd en gezond blijven groeien”, aldus Uppelschoten. Hij benadrukt daarbij dat “kwalitatieve groei altijd de hoogste prioriteit” zal blijven houden. “Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers.”

Data Competence Centre

Het team van Vasco Consult in Portugal opereert vanuit kantoren in Faro en Lissabon en zal zich in eerste instantie richten op digitale capaciteiten. Ook zal het fungeren als het Data Competence Centre van de organisatie.

“Het plan is om het concept te lanceren bij onze huidige klanten. Veel van deze klanten zijn momenteel bezig om datagedreven te worden en hebben behoefte aan extra expertise en capaciteiten voor hun IT-transformaties en datamigraties”, vertelt Uppelschoten. “In de tweede helft van dit jaar zullen we ook transformation management- en business improvement-capaciteiten toevoegen aan ons Portugese team.”

Ook zal de Portugese praktijk een grote rol spelen bij het uitbreiden van het dienstenaanbod van Vasco Consult op het gebied van managed services. Meer en meer zal het adviesbureau, in navolging van adviestrajecten, bij klanten aan boord blijven om te ondersteunen met continu verbeteren en het runnen van de dagelijkse activiteiten.

Hiertoe heeft Vasco Consultant bovendien een nieuwe Data-as-a-Service-propositie in het leven geroepen. Daarmee kunnen klanten hun business intelligence-activiteiten uitbesteden aan Vasco Consult en zijn nearshore-team. Uppelschoten licht toe: “Ons aanbod zal klanten helpen om altijd controle te krijgen – en belangrijker nog – te houden over datakwaliteit en rapportage.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we met de combinatie van onze proces- en projectvaardigheden en onze datavaardigheden de dienstverlening aan klanten verder zullen kunnen verbeteren”, besluit Uppelschoten.