Deloitte onderzoekt dronewetgeving in Caraïbisch Nederland

16 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse overheid heeft accountants- en adviesbureau Deloitte ingeschakeld om de dronewetgeving in het Caraïbische deel van ons koninkrijk te onderzoeken.

Sinds vorig jaar gelden in de gehele Europese Unie voor alle dronevliegers dezelfde regels. In april werd door de Europese Commissie nog eens aanvullende regelgeving aangenomen omtrent U-space, een verkeersmanagementsysteem voor onbemande luchtvaartuigen (oftewel UTM: Unmanaged Traffic Management. De handhaving van deze UTM-regelgeving valt onder de verantwoordelijk van het ministerie van Defensie en van Infrastructuur & Waterstaat (I&W). 

Het ministerie van I&W vroeg zich af of de UTM-wetgeving ook moet worden uitgerold in het Nederlandse Caraïbische gebied. Daaronder vallen de Nederlandse bijzonder gemeenten Saba, Bonaire en Sint Eustatius, en daarnaast ook Aruba, Curaçao en Sint-Maarten – landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. 

Deloitte onderzoekt dronewetgeving in Caraïbisch Nederland

Het ministerie schakelde de experts van Big Four-kantoor Deloitte in om onderzoek te doen naar het eventueel uitrollen van de UTM-wetgeving in het Nederlandse Caraïbische gebied – waar het momenteel nog verboden is om met drones te vliegen. 

De belangrijkste conclusie: het volledig implementeren van de EU-regelgeving voor drones in het Caraïbisch deel van ons koninkrijk is te zwaar. “Andere opties passen wellicht beter bij de huidige situatie, zoals de introductie van een ontheffingsmogelijkheid binnen de bestaande dronewetgeving”, aldus de onderzoekers. 

Lastige juridische constructie

Niettemin denken ze dat het wel verstandig is om het Nederlandse Caraïbisch gebied mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de dronewetgeving in ons land. “Maar hier is verder onderzoek voor nodig om een definitief antwoord te kunnen geven op de precieze invulling ervan.” 

Dat komt onder andere omdat de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van droneregels niet uitsluitend op het bord ligt van het ministerie van I&W. Dat is weliswaar verantwoordelijk voor de wetgeving in de bijzondere gemeenten Saba, Bonaire en Sint Eustatius. Maar als zelfstandige landen bepalen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten deze afzonderlijk.

Volgens Deloitte zou het wel verstandig zijn als de zes Caraïbische eilanden hun dronewetgeving op elkaar afstemmen. “Te denken valt aan gelijke eisen wat betreft aanwezige technische systemen, gelijke communicatieprotocollen en één vergunning voor een vlucht door het luchtruim van de verschillende eilanden.” 

Of een deel van de UTM-wetgeving daadwerkelijk wordt overgenomen is op het moment van schrijven nog niet bekend. Wel lijkt daar een serieuze kans op te zijn, meldt Deloitte. “Momenteel wordt namelijk gewerkt aan een gemeenschappelijke droneregelgeving voor de zes Caraïbische eilanden van het Koninkrijk.”