Hogenhouck m&a brengt Shock Media samen met investeerder

03 februari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Shock Media heeft een kapitaalinjectie gekregen van Strikwerda Investments. Het hostingbedrijf en de private equity-investeerder werden bij elkaar gebracht door M&A-kantoor Hogenhouck.

“Door de samenwerking ontstaat een unieke kans, omdat er een platform gecreëerd wordt met veel slagkracht, kapitaal en specifieke kennis”, zegt Alain Götz, die Shock Media in 1999 oprichtte. “Shock Media kan zo verder opschalen terwijl de klantgerichte cultuur en aanpak volledig behouden blijft.”

Het Almelose bedrijf is gespecialiseerd in managed hosting. Shock Media bouwt dus geen websites, maar onderhoudt die van andere organisaties. Zoals webshops van multinationals en websites van gemeentes en zorginstellingen. Als deze offline gaan, levert dat veel problemen op. Shock Media zorgt er daarom met softwareoplossingen voor dat ze te allen tijde in de lucht blijven. 

M&A-bureau Hogenhouck brengt Shock Media samen met investeerder

De eerste paar jaren hield Götz nog niet veel geld over aan zijn ondernemerschap. Hij betaalde zichzelf minimumloon uit en verdiende daarmee als directeur en enig aandeelhouder stukken minder dan zijn personeel. Maar dat kon hem niet deren. “Ik geloofde dat het omslagpunt vanzelf zou komen als ik maar keihard bleef doorwerken”, vertelde hij in zakenblad Quote. 

Ondertussen heeft het harde werken van Götz inderdaad ruimschoots zijn vruchten afgeworpen. Zo mag Shock Media zich sinds 2013 onafgebroken FD Gazelle noemen, een titel die Het Financieele Dagblad jaarlijks uitreikt aan de snelst groeiende bedrijven van ons land. Met de kapitaalinjectie van Strikwerda Investments wil Shock Media dit groeitraject voortzetten.

“Wij zijn ervan overtuigd dat wij elkaar vanuit onze verschillende expertises versterken”, zegt Abe Bakker, investment director bij Strikwerda Investments. “Samen kunnen wij een leidende rol in de Europese markt gaan innemen. We kijken dan ook uit naar een succesvolle en plezierige samenwerking.” 

Strikwerda Investments is het investeringsvehikel van Rinse Strikwerda. Hij richtte de zogeheten ‘family office’ op nadat hij in 1998 zijn softwarebedrijf TAS naar de beurs bracht. Strikwerda Investments richt zich op middelgrote bedrijven. De laatste jaren investeerde het flink in de ICT-sector. Zo verkreeg het enige tijd geleden een meerderheidsbelang in Total Webhosting Solutions (TWS) – dat ondertussen een zeer grote speler is binnen de traditionele webhostingmarkt.

Uitgaan van de eigen kracht

Met de investering in Shock Media wil Strikwerda Investments de komende jaren zijn invloed binnen het hostingsegment verder uitbreiden. Bakker – die naast zijn werkzaamheden voor Strikwerda Investments sinds september 2021 ook de rol van CEO vervult bij TWS – benadrukt dat de investeerder daarbij wil uitgaan van de eigen kracht van Shock Media.

“De samenwerking kan alleen succesvol zijn als de kracht van Shock Media geborgd kan worden, onder andere door het behoud van mensen, cultuur en autonomie. Onze rol zal daarom vooral bestaan uit het ondersteunen van het managementteam. Alain blijft dus CEO van Shock Media, maar hij zal daarnaast ook participeren en adviseren binnen TWS.” 

Energieke match 

Shock Media werd rondom de transactie bijgestaan door Hogenhouck m&a. In 2017 maakten de fusie- en overnamespecialist en Alain Götz voor het eerst kennis met elkaar. Na verschillende ontmoetingen startten de specialisten van het M&A-bureau enige tijd geleden de zoektocht naar een geschikte investeerder voor Shock Media – waarna ze Götz in contact brachten met Strikwerda Investments. 

“Bij het aangaan van een relatie op de lange termijn mag je best goed stilstaan bij de beginfase, de keuzes en ambities”, zegt Hein Stoops van Hogenhouck, die samen met collega’s Rik Stikkelbroeck en Daan Zonneveld Shock Media ondersteunde tijdens het dealtraject. “Dit heeft geleid tot een match waar beide partijen écht energie van krijgen.”

Op het moment van schrijven is de exacte dealomvang onbekend. Net zoals de precieze verdeelsleutel van de Shock Media-aandelen. Zo geeft Götz in de regionale krant Tubantia aan dat hij niet wil vertellen of hij nog altijd een meerderheidsbelang heeft. “Dat hebben we zo afgesproken en daar houd ik me aan.”