Amsterdam stopt inhuur van ‘veel te dure’ externe adviseur

01 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De gemeente Amsterdam heeft per direct het samenwerkingsverband met de externe adviseur Lennart Booij opgezegd. Tot januari 2022 ontving hij maandelijks €10.000 voor twintig uur werk per week.

Op 27 oktober 2025 bestaat onze hoofdstad 750 jaar. Ter gelegenheid daarvan richtte de gemeente Amsterdam in 2019 een lustrumcommissie op. Deze is belast met het organiseren van allerlei feestelijke initiatieven en werd tot voor kort geleid door Lennart Booij, kunsthistoricus, eigenaar van advies- en campagnebureau BKB, presentator, dagvoorzitter en voorheen actief PvdA-lid. 

In februari 2020 startte Booij als directeur van de lustrumcommissie. Destijds had hij een contract getekend op grond waarvan hij iedere maand €10.000 (exclusief btw) mocht facturen voor zo’n tweeënhalve dag werk per week. Daar kwamen redacteuren van studentenblad Propria Cures recent achter via een WOB-verzoek.
Amsterdam stopt inhuur van ‘veel te dure’ externe adviseur

Uit de opgevraagde documenten blijkt onder andere dat Booij als directeur van het feestcomité in 2020 en 2021 in totaal €190.000 (exclusief btw) kreeg overgemaakt van de gemeente Amsterdam. 

Naast het feit dat velen dit zullen zien als een riante beloning voor de parttimebaan, wordt Booij bij het verder uitoefenen van zijn functie belemmerd door de Europese wetgeving. Dat komt omdat hij de opdracht zonder aanbesteding kreeg toegewezen. In dat geval mag een gemeente in totaal €214.000 (exclusief btw) uitgeven aan externe inhuur. En over die aanbestedingsgrens zou Amsterdam heengaan als Booij ook deze maand zou worden betaald. 

De Amsterdamse regels wijken echter ietsje af van de Europese wetgeving. Weliswaar heeft de gemeente vastgesteld dat het inhuren van externe expertise boven de €50.000 openbaar moet worden aanbesteed, maar ook dat hiervan in sommige gevallen mag worden afgeweken – hetgeen de Europese regels niet toelaten. Niettemin heeft Amsterdam eieren voor zijn geld gekozen en de samenwerking met Booij beëindigd. 

Oude bekende

“Het is rommelig gegaan en dat is ook vervelend”, laat burgemeester Femke Halsema weten in een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam over de inhuurkwestie. “Het blijkt een fout die helaas vaker kan voorkomen in de gemeentelijke organisatie; er mist een waarschuwingssysteem.” 

Halsema ligt daarnaast ook onder vuur omdat zij en Booij oude bekenden van elkaar zijn. Zo was hij onderdeel van het team dat Halsema in 2018 voorbereidde op haar sollicitatie naar het burgemeesterschap van onze hoofdstad. In haar brief ontkent Halsema met klem dat haar eerdere contacten met Booij van invloed zijn geweest op zijn aanstelling. 

“Ik neem niet mensen aan omdat ik ze ken. Ik neem mensen alleen aan – en dat doe ik ook niet alleen, er zit ambtelijke controle op, uiteindelijk is de officiële opdrachtgever ook de gemeentesecretaris – omdat mensen hun werk goed doen.”

In de gemeenteraad van Amsterdam nemen niet alle partijen genoegen met deze woorden. “Dat deze opdracht ‘volgens de regels’ is aanbesteed moet maar blijken”, zegt Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21. “En áls dat zo is, dan is dat evengoed een behoorlijke bestuurlijke misser met zulke nauwe banden tussen de burgemeester en Booij.”