Rijn IJssel ontwikkelt nieuw horecaconcept voor de ENKA-campus

11 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Dit jaar verhuist mbo-opleider Rijn IJssel verschillende opleidingen naar de ENKA Campus in Arnhem. Met de toestroom van studenten en medewerkers was ook de ontwikkeling van nieuwe en grotere horecagelegenheden een belangrijk aandachtspunt. Hospitality Group hielp de opleider bij het ontwikkelen van een solide horecaconcept, met sociale verbinding als belangrijke uitgangspunt.

Met meer dan 13.500 studenten is Rijn IJssel de grootste mbo-opleider in Gelderland. Rijn IJssel levert opleidingen in vakgebieden als economie, evenementen en horeca en biedt daarnaast ook cursussen en trainingen aan. Dat doet het vanuit 25 locaties in Arnhem, Wageningen en omstreken.

Enkele jaren terug besloot Rijn IJssel om te investeren in een nieuwe campus. Het doel was om een multifunctioneel gebied voor leren, werken en wonen te creëren. Naast een aantrekkelijke en uitdagende leeromgeving moest de nieuwe campus ook een plek worden waar onderwijs nauw aansluit op de praktijk.

Rijn IJssel ontwikkelt nieuw horecaconcept voor de ENKA-campus

Die plannen hebben de afgelopen jaren gestalte gekregen op het voormalige AkzoNobel-terrein in Arnhem. De daar gerealiseerde ENKA-campus biedt plek aan zo’n 3.000 studenten en 250 medewerkers. Dit jaar verhuist Rijn IJssel, naast verschillende opleidingen, ook zijn centrale stafdiensten en het collega van bestuur naar de campus.

Door de verhuizing is ook de behoefte aan geschikte infrastructuur en faciliteiten voor studenten en medewerkers toegenomen. Daarbij hoorde zeker ook een solide horecaconcept, met sociale verbinding en een open, professionele en samenhangende campussfeer als belangrijkste uitgangspunten.

Immers, horeca kan de aantrekkelijkheid van de campus voor studenten, medewerkers en omwonenden vergroten en daarnaast bijdragen aan een dynamische, bruisende sfeer. Eten en drinken speelt hierbij een belangrijke rol. Het biedt mensen gelegenheid elkaar te ontmoeten, samen te werken en te ontspannen.

Integraal horecaconcept

Voor ondersteuning bij het ontwikkelen van een integraal horecaconcept, deed Rijn IJssel een beroep op de kennis en ervaring van Hospitality Group, een advies- en projectmanagementbureau voor hospitality, facility management, huisvesting en inkoop.

De adviseurs van Hospitality Group begonnen met het in kaart brengen van de behoeften van alle stakeholders. Vervolgens werd samen met architecten gekeken naar het ontwerp en naar de reeds aanwezige faciliteiten en zijn een haalbaar concept en programma van eisen opgesteld.

Het horecaconcept beslaat verschillende voorzieningen, verspreid over de panden op de ENKA-campus. “Door de diversiteit in locatie, aanbod, sfeer en prijsstelling zorgen ze voor dynamiek die de campus tot een bruisende en aantrekkelijke plaats maakt”, aldus de adviseurs. De aanwezige faciliteiten zijn bovendien multifunctioneel en worden slim aangewend. “Naast pauze houden, eten, koffiedrinken en bijpraten, kunnen studenten er ook goed werken, overleggen en elkaar ontmoeten.”

Verder houdt het concept rekening met de verschillende doelgroepen en gebruiksmomenten (zoals avondopleidingen) en is gedurende de dag altijd een passend aanbod aan eten & drinken aanwezig.