Werkgevers stellen gemiddelde salarisverhoging in 2022 bij naar 3%

28 januari 2022 Consultancy.nl

Nederlandse werkgevers proberen hun werknemers tegemoet te komen in de almaar stijgende inflatie. Volgens nieuw onderzoek van Willis Towers Watson is de gemiddelde loonsverhoging voor 2022 in enkele maanden tijd verhoogd van 2,4% naar 3%.

Al maanden kampt Nederland met stijgende inflatie. In zowel december als november noteerde het nationale statistiekbureau fikse inflatiecijfers (+5% ten opzichte van een jaar eerder). Grote boosdoener zijn de hard opgelopen prijzen voor energie, zowel van olie als van gas. Daardoor stijgen bijvoorbeeld de stookkosten en betalen consumenten meer aan de pomp. Ook boodschappen doen is flink duurder geworden.

Hierdoor wordt het leven voor alle Nederlanders duurder, waardoor de koopkracht in 2022 daalt. De druk op werkgevers om de lonen te verhogen ter compensatie hiervan neemt hierdoor toe, mede vanwege het feit dat veel bedrijven goed draaien ondanks de coronacrisis.

Werkgevers stellen gemiddelde salarisverhoging in 2022 bij naar 3%

Volgens het ‘Salary Budget Planning Report’ van Willis Towers Watson spelen werkgevers over de hele linie in op de roep om meer salarisverhoging. Waar de onderzoekers van het bedrijf in september vorig jaar nog een salarisverhoging van 2,4% signaleerden, is dit getal begin 2022 gestegen naar 3%.

“De belangrijkste oorzaak voor de verhoging van de loonbudgetten is de hogere inflatie, die dit jaar naar verwachting op 3,1% uitkomt, vergeleken met 2,3% in 2021 en met percentages die vóór de Covid-pandemie onder de 2% lagen. Twee op de vijf (40%) bedrijven in Nederland geven aan zich zorgen te maken over de inflatie en de stijgende kosten van goederen en diensten”, zegt Mary Cloosterman-Hughes, Benelux Rewards Data & Intelligence Leader bij Willis Towers Watson.

Wat ook meespeelt is de toenemende concurrentie bij het aantrekken van talent. Volgens de enquête van de wereldwijde zakelijke dienstverlener maakt bijna twee derde (64%) van de Nederlandse bedrijven zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. “Bedrijven concurreren met elkaar om werknemers aan te trekken en te behouden, en die werknemers hebben meer keuze dan ooit in de afgelopen jaren.”

En dat drijft de lonen op. In veel sectoren met een CAO ligt de gemiddelde salarisstijging voor 2022 al boven het CAO, en in ‘vrij sectoren’ zijn er gemiddelde stijgingen zichtbaar die al jaren niet gezien zijn.

“In sommige technologiesectoren zijn de salarisstijgingen zelfs nog hoger omdat werkgevers proberen te profiteren van sterke groeimogelijkheden en een beperkte pool van zeer gespecialiseerde werknemers”, stelt Cloosterman-Hughes. “Bedrijven hebben snel op deze twee veranderingen gereageerd en het komt maar zelden voor dat de verwachte loonbudgetten tussen juli en december zo sterk stijgen.”

De vraag is echter of werknemers er beter van worden. Verschillende economen hebben al gewaarschuwd dat kleine loonstijgingen weinig effect zullen hebben op de koopkracht. De meesten zullen namelijk niet meer dan 3% à 4% aan extra salaris krijgen, en dat is waar de inflatie “waarschijnlijk op zal uitkomen”, stelde het CBS vorige week.

“Wij verwachten dat de hogere inflatiecijfers pas in de laatste maanden van dit jaar minder worden”, aldus econoom Piet Rietman van ABN Amro. Kortom, als de inflatie daadwerkelijk aanhoudt en de politiek niet ingrijpt, dan dreigen miljoenen Nederlanders het jaar te eindigen met koopkrachtverlies.

More on: WTW
Netherlands
Company profile
WTW
WTW is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

WTW is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.