Gemiddelde salarisverhoging in 2021 en 2022: 2,4% en 2,8%

06 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Werknemers in Nederland kunnen dit jaar en volgend jaar gemiddeld rekenen op een salarisverhoging van respectievelijk 2,4% en 2,8%. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson.

Enkele maanden nadat de Covid-19 zich meester had gemaakt van de wereld, verschenen tal van studies over de economische impact van de pandemie. Volgens sommige onderzoeken zou de coronacrisis de economie een hardere klap gaan bezorgen dan de financiële crisis van 2008.

Ruim een jaar later lijkt het zware economische weer minder heftig dan was voorspeld. Zo publiceerde statistiekbureau CBS deze maand cijfers over de impact van de crisis op de ruim dertig Nederlandse regio’s: circa driekwart daarvan zit weer op of boven het economische niveau van voor coronacrisis.Gemiddelde salarisverhoging in 2021 en 2022: 2,4% en 2,8%

Weer vertrouwen in de economie

In zekere zin is er in ons land dus weer vertrouwen in de economie. Wat ook blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson. De experts van het bureau gingen in gesprek met meer dan 400 Nederlandse organisaties over de salarissen van hun medewerkers. 

De belangrijkste conclusie is dat werkgevers uit ons land van plan zijn hun personeel in 2022 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 2,8% te geven. Met als voornaamste reden dat de arbeidsmarkt zich inmiddels weer aan het herstellen is.

“Na een moeilijke periode voor werkgevers en werknemers heeft ons onderzoek bevestigd dat de loonstijgingen parallel lopen met het economische herstel na de coronacrisis”, vertelt Angel Hoover, Head van Willis Towers Watson Benelux.

In 2021 werd in Nederland een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 2,4% toegekend – met een bijbehorende een inflatie van 1,81%. Hierdoor zijn werknemers er dit jaar netto 0,59% op vooruitgegaan. Voor 2022 staat weliswaar een inflatie van 2,1% genoteerd, maar omdat de gemiddelde loonstijging 2,8% betreft, gaan werknemers er netto 0,7% op vooruit (0,11% meer dan in 2021).

Verschillen per sector

Werknemers uit een aantal sectoren zullen meer dan gemiddeld gaan profiteren van het vertrouwen in de economie. “In 2022 zijn de gemiddelde loonstijgingen hoger in de detailhandel (3,2%), de hightechsector (3,1%) en de automobielsector (3,1%)”, laat Hoover weten.

Medewerkers die actief zijn bij energiediensten en nutsbedrijven (2,2%), natuurlijke hulpbronnenorganisaties (2,3%) en verzekeraars (2,3%), werken wat dat betreft in de verkeerde sectoren: naar verwachting ligt hun salarisverhoging iets onder het landelijke gemiddelde. 

“Sommige bedrijfstakken doen het momenteel beter dan andere”, vervolgt Hoover. “Maar over het algemeen is het optimisme groot. Veel werkgevers richten zich op een evenwichtige werk- en beloningsstrategie om hun bedrijf te leiden en het welzijn van werknemers te verbeteren. Zij zijn immers het grootste kapitaal van bijna elk bedrijf. En dat willen werkgevers graag zo houden.”