Coronacrisis erger voor economie dan financiële crisis

04 juni 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De coronacrisis zal op de langere termijn een grotere impact hebben op de economie van Metropoolregio Amsterdam dan de financiële crisis van 2008.

Dat stellen onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in een nieuw rapport opgesteld in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de gemeente Amsterdam.

Voor hun analyse stelden de onderzoekers vier scenario’s op, die verschillen in de duur en gevolgen van de maatregelen en de tijd die nodig is voor de economie om terug te keren naar een normaal niveau van productie.

In het meest gunstige scenario, waarin de maatregelen duren tot 1 juni 2020 en daarna een herstelperiode van drie maanden optreedt, krimpt de economie van MRA en Groot-Amsterdam met 4,7% in 2020. De geschatte impact op de toegevoegde waarde van de MRA bedraagt in dat geval -€ 10,8 miljard waarvan -€ 8,2 miljard voor Groot-Amsterdam. Afhankelijk van de duur van de maatregelen loopt de economische schade opIn de meest extreme variant zullen er voor heel 2020 (deels) maatregelen tegen de verspreiding van corona blijven bestaan met een geschatte impact van -€ 24,8 miljard op de toegevoegde waarde in de MRA en -€ 18,9 miljard in Groot-Amsterdam, overeenkomend met een economische krimp van respectievelijk -13,7 en -13,9 procent. 

Het aantal banen dat potentieel geraakt wordt in het zwartste scenario is 514.000 (voor Groot-Amsterdam 375.000). In het meest optimistische perspectief gaat het om 327.000 banen (voor Groot-Amsterdam 250.000).

De economie van regio Amsterdam wordt volgens SEO Economisch Onderzoek relatief hard geraakt door de coronacrisis doordat een aantal essentiële sectoren en bedrijven sterk vertegenwoordigd is in de regio. Denk aan Schiphol, en de vele bedrijven die hun hoofdkantoor in onze hoofdstad hebben gevestigd.

Werkgelegenheidseffecten varianten

Metropoolregio Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam beslaat zes zogeheten COROP-regio’s. Nederland is verdeeld in 40 COROP-gebieden, die dienen voor analytische doeleinden. Eén van deze gebieden is Groot-Amsterdam, dat naast de gemeente Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

Naast Groot-Amsterdam beslaat Metropoolregio Amsterdam nog vijf andere COROP-gebieden. Dat zijn Zuid-Kennemerland (Agglomeratie Haarlem), Gooi en Vechtstreek, IJmond (gedeeltelijk), Zaanstreek en Flevoland (gedeeltelijk). Flevoland is in de analyses ten dele meegewogen, omdat alleen Almere en Lelystad deel uitmaken van de MRA. Ditzelfde geldt ook voor IJmond, waar alle gemeenten behalve Castricum deelnemen in de MRA.