Deloitte koopt groene stroom in via Groendus energiemarktplaats

14 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft een volgende stap gezet richting zijn klimaatambities. Per deze maand koopt het groene stroom in via Groendus, een partij die duurzame energieleveranciers samenbrengt met het bedrijfsleven.

Groendus werd in 2010 opgericht met een simpele missie: het Nederlandse bedrijfsleven helpen met 100% schone energie. Dat doet het bedrijf met verve, want inmiddels zijn er meer dan 4.000 organisaties gekoppeld aan leveranciers van schone energie, zoals Rabobank, Wereldhave, Suit Supply, Gemeente Amstelveen en vele anderen.

Volgens Eric Vennix, Partner bij Deloitte, sluit de samenwerking nauw aan bij de klimaatambities van de organisatie. Het accountants- en advieskantoor is bezig met een grootschalige verduurzamingsslag (zowel wereldwijd als in ons land), en tegelijk met initiatieven gericht op mobiliteit en duurzamere kantoren wil het ook zijn energieverbuik vergroenen.

Deloitte koopt groene stroom in via Groendus energiemarktplaats

In plaats van het afnemen van stroom bij partijen die vooral ‘grijze’ stroom leveren (denk aan Vattenfall of Essent) gaan nu drie vestigingen (Eindhoven, Utrecht en het datacentrum in Amsterdam) rechtstreeks stroom inkopen bij de verschillende duurzame energieproducenten die gelinkt zijn aan Groendus. Om wat voor type stroom het gaat hangt af van de beschikbare stroom op het moment van de aanvraag.

“Via de marktplaats bereikt Deloitte naar verwachting 70% gelijktijdigheid door een mix in aanbod van zonne- en windenergie. Dit betekent dat dit aandeel van de stroom wordt verbruikt op de momenten dat deze ook daadwerkelijk wordt opgewekt”, legt Groendus-CEO René Raaijmakers uit.

Lees verder: Deloitte-onderzoek: Zonnepanelen kunnen helft van Nederlandse elektriciteitsvraag opwekken.

“Wij zijn erg blij met de samenwerking met Groendus”, laat Vennix weten. “In toenemende mate adviseren we onze klanten over hun verduurzamingsstrategie en het verkleinen van hun CO2-footprint. Graag nemen we hierin dan ook zélf het voortouw. Daarom treden we nu toe tot de energiemarktplaats waar we peer-to-peer stroom afnemen bij duurzame producenten in Nederland.”

Denkkracht

Naast het afnemen van groene stroom wordt Deloitte ook een kennispartner van Groendus. “Deloitte heeft een sterke visie op de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie”, aldus Raaijmakers. “En ze adviseren veel bedrijven over verduurzaming en het verkleinen van de CO2-voetafdruk.”

“Met hun kennis aan boord kunnen we samen werken aan het verbeteren van de uurlijkse matching en gelijktijdigheid van ons platform. Bovendien verkennen we hoe we bedrijven samen kunnen inspireren en faciliteren in de energietransitie.”