Coppa helpt GGD bij spoedaanbesteding voor verkeersregelaars

01 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De coronacrisis zorgt voor nogal wat logistieke uitdagingen, de één voor de hand liggender dan de ander. Waar bijna iedereen onderhand wel heeft gehoord van patiëntenspreiding en mondkapjestekorten, zijn er talloze andere vraagstukken waar je niet zo snel bij stilstaat. Neem het reguleren van de plotselinge verkeersstromen bij testlocaties. Coppa hielp GGD Hollands Noorden bij een spoedaanbesteding voor verkeersregelaars.

De aanbesteding kwam ruim uit boven het drempelbedrag van €214.000, wat betekent dat normaliter Europees moet worden aanbesteed. Dat kost nogal wat tijd – doorgaans tussen de drie en zes maanden. Die tijd was er simpelweg niet: het opschalen van het testen in de regio Noord-Holland Noord kon uiteraard geen maanden wachten, de verkeersregelaars waren binnen vier weken nodig.

Senior Inkoopconsultant Hans van Wijck van Coppa bekeek voor GGD Hollands Noorden wat er mogelijk was binnen de aanbestedingswet. Daarbij bleek al gauw dat er eigenlijk maar één echte oplossing was: de openbare aanbesteding als versnelde procedure in de markt zetten. Hiervoor biedt de aanbestedingswet de mogelijkheid wanneer sprake is van urgentie, wat nu duidelijk het geval was.

Coppa helpt GGD bij spoedaanbesteding voor verkeersregelaars

Dus werd in samenwerking met het facilitaire team van de GGD direct gestart met het opstellen van een programma van eisen. Ook dit programma van eisen zag er door de coronacrisis net even anders uit dan normaal. De gevraagde verkeersregelaars zouden te maken krijgen met burgers die in onzekerheid zaten over hun gezondheid, en dus nog weleens nerveus konden aankomen bij de teststraten. Daarom werden andere eisen opgesteld dan doorgaans het geval is bij verkeersregelaars.

“We vinden het belangrijk dat de burgers in deze situatie vriendelijk door de verkeersregelaars worden ontvangen”, legt Van Wijck uit. “Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt op locatie. In de aanbesteding hebben we klantvriendelijkheid, stressbestendigheid en een flexibele omgang met mensen dan ook als eis opgenomen.”

Dit had nog een voordeel. “Doordat deze gunningscriteria als eisen in de aanbesteding zijn beschreven, hoefden deze ook niet beoordeeld te worden. Dit kwam ten goede aan de doorlooptijd van de versnelde procedure”, aldus Van Wijck.

Zo lukte het om in minder dan drie weken tijd een opdrachtnemer te selecteren. “Vanaf de vierde week zijn de verkeersregelaars al ingezet. Een bijzondere prestatie, als je bedenkt dat de reguliere procedure minimaal drie maanden in beslag zou nemen.”