BCG en OC&C begeleiden deal tussen TBAuctions en investeerder

01 december 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Nederlands veilinghuis TBAuctions is overgenomen door de Duitse investeerder Castik Capital, die de ambitie heeft om het grootse veilingplatform van Europa te bouwen.

In lijn met deze ambitie is samen met TBAuctions ook meteen het Belgische Vavato ingelijfd, een van de grootste online veilinghuizen van onze zuiderburen. Ook zijn er al plannen om verdere overnames in het segment te doen. De Duitse investeerder omschrijft de veilingmarkt als een groeiende, maar tegelijkertijd ook gefragmenteerde markt, en als een segment waar digitalisering nog in de kinderschoenen staat.

Door sterke lokale veilinghuizen samen te brengen, wil Castik Capital een speler creëren met een grote schaal en het netwerk om nog effectiever te opereren. “We staan aan het begin ​​van een potentiële pan-Europese marktconsolidatie, voortgedreven door technologische ontwikkeling”, zegt Michael Phillips, Investment Partner bij Castik Capital.

BCG en OC&C begeleiden deal tussen TBAuctions en investeerder

Forse investeringen in IT

De investeerder constateert dat lokale partijen vooral moeite hebben om de grote IT-investeringen die nodig zijn zelf op te hoesten. Zo verwachten gebruikers een steeds betere klantervaring en is investeren in het IT-backend-platform en geautomatiseerde processen vereist om voorop te kunnen blijven lopen in een sterk digitaliserende markt.

Voor Herberth Samsom, CEO van TBAuctions, was dit ook een van de redenen waarom het bedrijf zich aansloot bij de participatiemaatschappij. “We zien dat andere veilinghuizen hun groei en de overgang van fysieke veilingen naar online veilingen alleen kunnen faciliteren door forse investeringen in hun IT te doen.”

2,6 miljoen veilingstukken

TBAuctions kwam in 2018 voort uit de fusie tussen het Amersfoortse BVA Auctions en het Amsterdamse Troostwijk. Het bedrijf was in handen van de Nederlandse private equity-huizen Bencis en Hartenlust en enkele bestuurders van private veilinghuizen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Castik Capital neemt bijna alle aandelen over.

Het Nederlandse online veilinghuis organiseerde vorig jaar zo’n 11.000 veilingen, in 2019 waren dit er nog 8.500. Kopers komen uit de gehele wereld en gaven in het afgelopen jaar in totaal €435 miljoen uit aan zo’n 2,6 miljoen veilingstukken (kavels). Veilingen worden georganiseerd in opdracht van onder meer overheden, banken, curatoren en ondernemingen

TBAuctions veilde afgelopen jaren onder meer de inventaris van het failliete Slotervaartziekenhuis en de Miss Etam-winkels.

Van landbouwmachines tot iPhones

Concurrenten van TBAuctions zijn onder meer het Nederlandse Catawiki en het Amerikaanse Richie Bros. Anders dan TBAuctions bieden zij items aan uit een beperkt aantal sectoren, zegt Samsom. “Wij willen het eerste grote Europese platform worden met een breed aanbod aan goederen: van landbouwmachines tot iPhones. Daarom is het belangrijk forse investeringen te doen in IT, marketing en data. Dat kan met Castik Capital.”

Consultants van Boston Consulting Group en OC&C Strategy Consultants waren als strategisch adviseur betrokken bij de totstandkoming van de deal. Boston Consulting Group stond Castik bij met strategisch advies en verzorgde de commerciële due diligence. OC&C Strategy Consultants leverde dezelfde diensten aan de aandeelhouders van TBAuctions.