Björn de Jong: ‘Ik heb in korte tijd grote stappen kunnen zetten’

24 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Björn de Jong is inmiddels twee jaar werkzaam bij Arlande. Via een fast trackprogramma is hij klaargestoomd voor de volgende fase in zijn loopbaan binnen het vakgebied van management en advies. “In relatief korte tijd heb ik al grote stappen kunnen zetten.”

Het Management Development Programma van Arlande is een intensief managementprogramma dat theorie combineert met de praktijk. “Ik heb een grote verscheidenheid aan vakinhoudelijke trainingen en opleidingen mogen volgen, zoals Scrum Master, Lean Green Belt, Prince 2, enzovoorts. Hierdoor heb ik in sneltreinvaart mijn kennis op het gebied van projectmanagement kunnen bijspijkeren”, legt Björn uit.

“Naast de vakinhoudelijke kennis is er binnen Arlande ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Zo krijgen we regelmatig trainingen op het gebied van adviesvaardigheden, conflicthantering, effectief communiceren en meer.”
Bjorn-de-Jong, Projectmanager, ArlandeDeze kennis heeft Björn geholpen om zijn, zoals hij het beschrijft, “rugzak te vullen”. En deze rugzak gaf hem de handvatten om bij opdrachtgevers te slagen. “De vlieguren bij klanten helpen om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen, en daarnaast word je op een opdracht doorlopend on-the-job gecoacht.”

Binnen het fast trackprogramma van Arlande krijgen jonge managementtalenten de mogelijkheid om zich breed te ontwikkelen binnen de managementconsultancybranche. De talenten worden niet alleen klaargestoomd voor bijvoorbeeld een (project)managementrol, maar kunnen bijvoorbeeld ook kiezen voor een interim-managementrichting.

In zijn twee jaar bij Arlande heeft Björn aan diverse uitdagende opdrachten mogen werken. Voor zijn eerste opdracht zette hij zich in voor de Radboud Universiteit, waar hij in de rol van projectleider de campusbrede vervanging van de netwerkswitches in goede banen heeft mogen leiden. Een belangrijke opgave, want een snelle en stabiele internetverbinding is anno 2021 niet weg te denken uit een academische campus. Ook is deze van groot belang voor innovatiebedrijven die op de campus gevestigd zijn.

“Tegelijkertijd deed ik een opdracht bij mboRijnland waar ik leiding heb gegeven aan een projectteam met als doel om het domein van identity & access management te verbeteren.” Hier hield Björn zich bezig met het ontwerpen van verbeteringen binnen het securitybeleid, het identificeren van mogelijk ‘gaps’ met de huidige manier van werken, en de daadwerkelijke implementatie.

Sinds begin deze maand is hij toe aan zijn derde “mooie opdracht”. Bij TNO bekleedt hij de rol van Projectmanager Duurzame Logistiek. “Hierbij leid ik meerdere projecten die als uiteindelijke doel hebben om de logistieke sector te verduurzamen. Een zeer actueel thema, waarbij TNO rol van betekenis speelt als kennis- en onderzoekspartner.”

Een hechte groep

Een van de aspecten waar Björn in het Management Development Programma veel waarde aan hecht is dat je het “samen met gelijkgezinde collega’s” doorloopt. “Het is fijn om met een groep enthousiaste collega’s tegelijkertijd te starten aan het programma. Hierdoor vorm je eigenlijk van begin af aan een hechte groep, waarmee je veel ervaringen kan delen, maar ook om advies kan vragen.”

“Het feit dat je vanaf het begin zo intensief met elkaar optrekt zorgt voor een fijne kickstart van je carrière binnen Arlande”, voegt Björn toe.

Doordat sommige onderdelen van het Management Development Programma vanwege de coronacrisis geen doorgang hebben kunnen vinden, is het programma door Arlande voor het eerst sinds de eerste lichting van 2016 verlengd. Zo is geborgd dat alle onderdelen van het programma ook daadwerkelijk aan bod komen. Björn licht toe: “Corona dreigde roet in het eten te gooien, maar er is binnen Arlande snel en goed gekeken naar online alternatieven.”

Nu het ontwikkelprogramma op zijn einde loopt is het tijd voor de volgende stap. Björn weet al precies wat hij wil: “Verder in het projectmanagement- en verandervak.” Daarmee blijft hij trouw aan de ambitie waarvoor hij twee jaar terug zijn rol als leidinggevende bij glampingspecialist Villatent inruilde voor de consultancy. “Ik hoop mijn opgedane kennis en ervaring in te kunnen zetten om de klanten van Arlande te helpen om hun ambities waar te maken”, besluit de projectmanager.