Coronacrisis zet meerderheid professionals aan tot carrièremove

06 december 2021 Consultancy.nl

De afgelopen anderhalf jaar hebben veel mensen het gevoel gehad vast te zitten in hun professionele leven. Om die reden overweegt maar liefst 76% van de werknemers in 2022 een carrièremove te maken. 

Dat is een van de conclusies van een jaarlijks terugkerende studie van adviesbureau Workplace Intelligence en techbedrijf Oracle. De onderzoekers van deze organisaties namen de afgelopen maanden een survey af onder bijna 15.000 professionals uit meer dan dertien landen – waaronder ruim 1.000 ons uit land.

Dit jaar lag de focus van het onderzoek op de rol van technologie in het bieden van ondersteuning aan werknemers tijdens de Covid-19-pandemie. Zo probeerden de onderzoekers onder andere vast te stellen in welke mate werknemers op dit vlak vertrouwen hebben in de kracht van technologie.

Coronacrisis zet meerderheid professionals aan tot carrièremove

Maar liefst 82% van de respondenten geeft aan dat robots hun carrière beter kunnen ondersteunen dan mensen. En in lijn daarmee laat maar liefst 85% van de ondervraagde medewerkers weten dat ze niet blij zijn met de manier waarop bedrijven hun carrières ondersteunen. 

“Om toptalent te behouden en te laten groeien moeten werkgevers meer dan ooit aandacht besteden aan de behoeften van werknemers en technologie gebruiken om betere ondersteuning te bieden. Verder denkt het overgrote deel van de mensen dat hun bedrijf meer zou moeten doen om naar hun behoeften te luisteren”, laten de onderzoekers weten.

Prioriteiten stellen

De coronacrisis is de loopbaanontwikkeling van veel professionals niet ten goede gekomen. Maar nu de Europese landen stapje voor stapje meer grip lijken te krijgen op het virus, staan mensen te popelen om een carrièresprong te maken. “Velen zijn bereid om hiervoor belangrijke voordelen op te geven”, aldus de onderzoekers.

Zo laat 52% van de respondenten weten vakantietijd te willen inleveren voor meer carrièremogelijkheden, terwijl 51% in ruil voor een betere loopbaanontwikkeling zou afzien van een financiële bonus. En iets minder dan de helft van de ondervraagden (43%) accepteert zelfs loonverlaging in ruil voor meer carrièremogelijkheden.

“Voor organisaties zouden deze cijfers een wake-up call moeten zijn dat ze niet genoeg ondersteuning bieden aan hun medewerkers”, zeggen de onderzoekers. “Niet voor niets zegt 87% van de medewerkers dat hun bedrijven in de nasleep van de coronacrisis meer zouden moeten betekenen voor hun medewerkers.”