VanderSat sluit zich aan bij Amerikaans satellietbedrijf Planet

12 november 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

VanderSat, een Haarlems bedrijf gespecialiseerd in satelliettechnologie, wordt overgenomen door Planet.

Het in 2015 opgerichte VanderSat levert zijn klanten waardevolle inzichten door een laag van eigen algoritmen toe te voegen aan openbare satellietgegevens van NASA (Verenigde Staten), ESA (Europa) en JAXA (Japan). De satellietdata biedt inzichten in de staat van ons aardoppervlak, bijvoorbeeld op het gebied van bodemvochtigheid, landoppervlaktetemperatuur, optische diepte van de vegetatie, en biomassa.

“Onze diensten bieden onze klanten essentiële inzichten in de toestand van de aardbodem en gewassen, ongeacht de veranderende bewolking en atmosferische omstandigheden”, legt Van Leeuwen uit. Met behulp van deze inzichten kan de landbouwsector wereldwijd verduurzamen. Zo kunnen boeren de kwaliteit van hun gewassen verhogen.

VanderSat sluit zich aan bij Amerikaans satellietbedrijf Planet

Andere toepassingen van VanderSat data: waterleidingbedrijven kunnen hun waterbeheer optimaliseren en verzekeringsmaatschappijen kunnen hun klimaatrisicobeheer verbeteren.

Groei versnellen

De aansluiting bij het Amerikaanse satellietbedrijf Planet betekent voor VanderSat een versnelling van zijn groei en draagt bij aan zijn missie om met zijn satelliettechnologie in de komende jaren een miljard hectare aan grond te kunnen bestrijken. Medio vorig jaar werd de data wereldwijd reeds gebruikt voor meer dan 100 miljoen hectare landbouwgrond.

“Door ons aan te sluiten bij Planet zal onze missie en impact aanzienlijk worden versneld en samen streven we ernaar om dat doel in 2022 te bereiken”, valt te lezen in een persverklaring.

Planet werd opgericht in 2010 door drie NASA-wetenschappers en geldt vandaag de dag als een van ’s werelds toonaangevende aanbieders van satellietbeelden en geospatiale oplossingen. Het bedrijf verzamelt en verwerkt gegevens van meer dan drie miljoen beelden per dag en verkoopt de daaruit voortvloeiende database-inzichten aan meer dan 700 klanten wereldwijd.

Overnamepad

De afgelopen jaren deed Planet meerdere overnames. Zo nam het in 2016 BlackBridge over en werden in 2019 Terra Bella en Boundless toegevoegd aan de organisatie. Nu koopt het technologiebedrijf VanderSat voor een bedrag van ongeveer $28 miljoen.

Met VanderSat aan boord en toegang tot de diensten en producten van het bedrijf voor de wereldwijde landbouw, bank- en verzekeringssector, zal de waarde van de nieuwe combinatie alleen maar verder toenemen, verwacht Planet-CEO Will Marshall. “Wij verwachten dat de analytische en industriële kennis van VanderSat Planet zal helpen nieuwe oplossingen te bedenken om onze klanten betere data te bieden.”

De overname betekent verder een uitbreiding van de Europese footprint van het Amerikaanse satellietbedrijf. Met de overname van het Berlijnse BlackBridge in 2016 zette het uit San Francisco afkomstige Planet destijds zijn eerste stappen op de Europese markt.

Volgend op de acquisitie van het Nederlandse VanderSat maken zo’n zestig werknemers van het Haarlemse bedrijf nu de overstap naar Planet. Ook oprichter Richard de Jeu en CEO Thijs van Leeuwen zullen zich voegen bij het Amerikaanse satellietbedrijf.

De sell-side dealmaker

De deal volgt een jaar nadat VanderSat een miljoeneninvestering aantrok van Social Impact Ventures voor het verder ontwikkelen van gepatenteerde satelliettechnologie. “Door deze investering zijn we in staat om nog meer impact te maken”, liet Van Leeuwen toen weten, om toe te voegen: “Wij zijn ervan overtuigd dat satelliettechnologie wereldwijd een belangrijke rol zal spelen in het bestrijden van de voedsel- en watercrisis.”

Bij het verkrijgen van de miljoeneninvestering werd VanderSat bijgestaan door experts van Hogenhouck m&a. Bij de huidige deal deed het satellietbedrijf opnieuw een beroep op het M&A-kantoor, dat in de deal met Planet optrad als lead advisor voor de aandeelhouders van VanderSat. Ook vier jaar geleden, in 2017, stond Hogenhouck m&a VanderSat bij in zijn eerste investeringsronde.

Hogenhouck m&a-partner Mark van Beusekom ziet veel potentie in de nieuwste deal: “VanderSat is goed gepositioneerd met een zeer gespecialiseerd team en unieke algoritmen. Het bedrijf combineert een interessant en schaalbaar businessmodel met de mogelijkheid om op wereldwijde schaal een echte impact te hebben. In Planet heeft VanderSat de ideale partner gevonden om verder op te schalen en haar impact te vergroten.”

Planet wordt een beursgenoteerd bedrijf door een fusie met dMY Technology Group (DMYQ), een ‘special purpose acquisition company’. Het gecombineerde bedrijf behoudt de naam Planet en krijgt een listing op de NYSE. “De voorgenomen beursgang van Planet aan de New York Stock Exchange via een SPAC heeft geleid tot strakke deadlines en extra lagen van complexiteit”, aldus Iris van Weel, directeur bij Hogenhouck m&a.