Hogenhouck begeleidt VanderSat bij miljoenenfunding

09 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

M&A-bureau Hogenhouck heeft technologiebedrijf VanderSat begeleid bij het verkrijgen van een miljoeneninvestering om gepatenteerde satelliettechnologie verder te ontwikkelen.

Met behulp van de satelliettechnologie brengt VanderSat water en bodemvochtigheid in kaart, op basis waarvan de landbouwsector wereldwijd kan verduurzamen. “Door het veranderende klimaat én de sterk groeiende wereldbevolking wordt deze informatie cruciaal in de bestrijding van de voedsel- en watercrisis”, aldus Hogenhouck. Momenteel wordt de data gebruikt voor meer dan 100 miljoen hectare landbouwgrond wereldwijd, maar door de investering kan dit oppervlakte aanzienlijk worden vergroot.

Over de hele wereld heeft circa 80% van alle schade aan gewassen te maken met water. Ook om die reden is de data van VanderSat zeer nuttig, niet alleen voor grote agrarische bedrijven, die met de extra informatie beter kunnen inspelen op wat komen gaat, maar ook voor verzekeringsmaatschappijen. Die kunnen met behulp van de data de risico’s en eventuele schades van gewassen beter berekenen.

Hogenhouck begeleidt VanderSat bij miljoenenfunding

Daarnaast maakt de satelliettechnologie van VanderSat het ook mogelijk om in derdewereldlanden onverzekerde boeren – die actief zijn in afgelegen gebieden – te bereiken en ze aan de hand van de satellietdata te voorzien van extra inzichten, op grond waarvan ze keuzes kunnen maken die hun meer financiële zekerheid bieden. “Verder baseren wereldspelers als Climate Corp, BASF, AXA en Swiss Re beslissingen over tientallen miljoenen euro’s op de data van het bedrijf uit Haarlem”, aldus Hogenhouck.

Aantrekkelijke combinatie

De combinatie van schaalbare, unieke technologie, het trackrecord en de potentie om wereldwijde impact te maken, heeft met ondersteuning van de experts van Hogenhouck geresulteerd in een investering van Social Impact Ventures. De gezamenlijke ambitie is om op 1 miljard hectare impact te maken, van de 7 miljard hectare landbouwgrond wereldwijd. Naast de agrarische sector en verzekeringen werkt VanderSat ook nauw samen met partijen die opereren op het gebied van water en wetenschap.

“Door deze investering zijn we in staat om nog meer impact te maken”, zegt Thijs van Leeuwen, CEO VanderSat: “Wij zijn ervan overtuigd dat satelliettechnologie wereldwijd een belangrijke rol zal spelen in het bestrijden van de voedsel- en watercrisis. Door het vertrouwen en constante terugkoppeling van onze klanten bouwen we samen aan het beste product. De investering van Social Impact Ventures geeft ons nog meer slagkracht en vertrouwen om hiermee verder te gaan.”

“VanderSat’s technologie en team leveren een essentiële oplossing om financiële stabiliteit te bieden aan kleinere boeren over de hele wereld en om bij te dragen aan wereldwijde voedselzekerheid”, voegt Social Impact Ventures-partner Helmer Schukken toe. “Juist in deze huidige crisis zijn wij als impactinvesteerders overtuigd dat we door moeten gaan met het ondersteunen van en investeren in bedrijven die commerciële oplossingen bieden voor de meest urgente problemen waar onze samenleving aan wordt blootgesteld. VanderSat is een prachtig voorbeeld van zo’n bedrijf.”