Hogenhouck begeleidt deal tussen Microsoft-partners ETTU en Wortell

12 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wortell en ETTU zijn gefuseerd. De twee ICT-dienstverleners gaan samen verder onder de naam Wortell. Holland Capital treedt op als investeerder bij de fusie tussen de twee Microsoft-partners. Ook de directies van beide IT-bedrijven blijven actief als aandeelhouder. De verschillende ‘as-a-service’-diensten woeden samengevoegd onder de merknaam Debble. 

“Wij merken dat onze klanten behoefte hebben aan een complete ‘as-a-service’-dienstverlening rondom de werkplek, waarbij het beheer aan de ICT-partner uitbesteed wordt. Een complete cloud managed omgeving”, stelt Danny Burlage, algemeen directeur van Wortell: “Door de krachten van Wortell rondom Microsoft 365 en Azure te bundelen met het online Debble-platform kunnen we een totaaloplossing bieden.”

Het in Lijnden (vlak naast Amsterdam) gevestigde Wortell verzorgt het ICT-beheer voor de werkplekken van diverse kantoren, waaronder die van de Noordwest Ziekenhuisgroep, BinckBank en aannemer BAM. Het bedrijf is met name groot binnen de zorg, waar het ongeveer de helft van zijn omzet vandaan haalt. ETTU ontwikkelt eigen oplossingen zoals op maat gemaakt intranet. Het Goudse bedrijf werkt vooral voor klanten in de industriële sector. Door samen te gaan willen de twee IT-bedrijven een breder dienstenpalet bieden aan een grotere klantenkring.

Microsoft-partners

Beide IT-bedrijven werken op basis van Microsoft-oplossingen, waardoor diensten goed op elkaar aansluiten: “Doordat we de krachten bundelen kunnen we een compleet aanbod bieden rondom Microsoft 365 en Azure. Van een as-a-servicedienstverlening rondom de werkplek, een mooie SaaS-productenlijn tot aan het volledig beheren van de cloud omgeving”, aldus Piet Vink, Chief Customer Engagement ETTU.De nieuwe directie van Wortell“Wat je nu ziet is dat kleine IT’ers heel goed zijn in één ding, maar bedrijven willen juist voor meerdere vragen bij dezelfde partij aan kunnen kloppen”, vertelt Ewout Prins, managing partner bij Holland Capital, in het het FD. De investeringsmaatschappij heeft enkele miljoenen euro’s ingebracht om het nieuwe Wortell tot stand te laten komen. Ook zal het groeikapitaal verschaffen, onder meer voor toekomstige overnames. Bij de bekendmaking van de fusie werd toegevoegd dat de eerste acquisitie spoedig een feit zal zijn. “Met veel enthousiasme zullen we ons kapitaal, netwerk en ervaring inzetten om het Wortell-team te ondersteunen om hun groeiambities te realiseren”, aldus Prins. 

Door de fusie is een bedrijf ontstaan met 180 specialisten en een gecombineerde omzet van €25 miljoen. Het nieuwe Vortell zal actief blijven vanuit de locaties in Lijnden en Gouda. De complete directie blijft bestaan uit Eric-Jan Vroon, Piet Vink, Luc Joziasse en Danny Burlage. De Wortell-CEO zegt tegenover het FD dat de ICT-dienstverleners ook qua bedrijfscultuur goed bij elkaar passen: “Wij werken bijvoorbeeld met zelfsturende teams en bij ETTU waren ze al van plan om dat te gaan doen.” 

Fusiebegeleiding

Bij het samengaan van ETTU en Wortell was een belangrijke rol weggelegd voor de Haagse corporate finance-adviseur Hogenhouck. Het bureau legde het contact tussen de partijen en begeleidde tevens het fusietraject. “Wij hebben veel kennis van en een sterk netwerk in de IT-markt”, vertelt partner en medeoprichter Mark van Beusekom: “Bij de eerste gesprekken viel direct de complementariteit van ETTU en Wortell op. Holland Capital brengt hierbij ervaring met ‘buy & build’-strategieën in het IT-domein aan tafel. Er staat nu een sterke en kapitaalkrachtige Microsoft-speler met veel ambitie.” 

“Wij zijn er trots op dat we het vertrouwen van de ondernemers en van de investeerder in het traject hebben gekregen om de fusie tot stand te brengen. Dit kan alleen als er volledige transparantie is, waarin wij de ondernemers stapsgewijs begeleiden en sturen. Zij staan bij ons centraal en blijven uiteindelijk altijd in de regie”, voegt Van Beusekom tot besluit toe.