Hernieuwbare energieprojecten creëren 10 miljoen banen

08 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De komende jaren vloeit naar verwachting $2 biljoen aan investeringen naar zo’n 13.000 hernieuwbare energieprojecten overal ter wereld. Volgens een rapport van EY-Parthenon en de European Climate Foundation zal deze mega-investering zo’n tien miljoen banen creëren. 

De European Climate Foundation en EY-Parthenon brachten voor hun studie alle investeringsmogelijkheden binnen het hernieuwbare energielandschap in kaart. Hiertoe is uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke (en nog op te starten) projecten in bijna 50 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië.

Het onderzoek heeft zo’n 13.000 projecten geïdentificeerd – met een gezamenlijke waarde van $2 biljoen – die op het punt staan om te worden gerealiseerd. Als deze pijplijn van groene projecten wordt opgevolgd zou dit voor de landen in kwestie meer dan 20% van hun emissiereductiedoelstellingen voor de komende tien jaar kunnen realiseren.

Bovendien levert de mega-investering tal van economische voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkgelegenheid. De supply chains van hernieuwbare energieprojecten zijn namelijk zeer omvangrijk, wat werkgelegenheid oplevert in vrijwel iedere fase van deze trajecten.

Zo zullen banen ontstaan bij de bouw, constructie en installatie van energie-infrastructuur, maar ook bijvoorbeeld voor het delven, produceren en het vervoeren van grondstoffen of materialen. En dan zijn er nog tal van werkzaamheden benodigd op het snijvlak van engineering, logistiek en management.

De onderzoekers schatten op basis van het analyse dat wereldwijd zo’n tien miljoen banen gecreëerd kunnen worden bij deze hernieuwbare energieprojecten. De helft daarvan zal direct betrekking hebben op de projectlocatie, de andere helft zal voortkomen uit de bredere supply chain.

Regionale verschillen in werkgelegenheid

Hoeveel banen gecreëerd zullen kunnen worden, zal dit per regio verschillen. Zo zal China naar verwachting een flink deel voor zijn rekening nemen, met mogelijk zo’n 2 miljoen nieuwe banen. Kort daarop volgt de VS, met naar verwachting 1,8 miljoen banen.

En ook India en Brazilië zijn goed voor veel werkgelegenheid – in beide landen kunnen volgens de onderzoekers zo’n half miljoen banen gecreëerd worden. In het Verenigd Koninkrijk zou het om zo’n 400.000 gaan. 

In de EU zijn het Spanje, Polen, Frankrijk en Duitsland waar de meeste banen gecreëerd zouden kunnen worden – tussen ongeveer 100.000 en 300.000 nieuwe banen. In landen als Canada, Japan, Rusland en Mexico ligt dit potentieel aanzienlijk lager.

Serge Colle, global energy & resources leader bij EY, merkt op: “Landen die hun productiecapaciteit voor hernieuwbare energiebronnen strategisch ontwikkelen zullen een groter deel van het potentieel voor nieuwe banen in de supply chain realiseren. Om deze doelstellingen te halen, zullen zowel overheden als particuliere spelers gezamenlijke inspanningen moeten leveren.”

Investeringstempo moet omhoog

En hoe sneller dat gebeurt, des te beter, stellen de onderzoekers. Wanneer de pijplijn van mogelijke projecten binnen twee jaar versneld wordt ‘leeggemaakt’ kan dit volgens het onderzoek jaarlijks zo’n vijf miljoen nieuwe banen opleveren.

Gebeurt dit binnen drie tot vier jaar, dan zal de jaarlijkse banengroei naar verwachting onder de vier miljoen blijven. En in het huidige financieringstempo – de pijplijn is in dat geval over zes jaar vrijgemaakt – ligt het potentieel slechts bij 2,5 miljoen nieuwe banen per jaar.

Snelheid is dus geboden, hoewel de onderzoekers benadrukken dat de economische voordelen nog jaren zullen aanhouden. Immers, energietransities zijn langetermijntrajecten: “Investeringen in hernieuwbare energie zijn een uitgelezen kans om toekomstgerichte lokale werkgelegenheid te scheppen en de regio’s nieuw leven in te blazen”, besluit Colle.