PwC gaat CO2-uitstoot van personeel monitoren en verminderen

29 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC houdt sinds kort de individuele CO2-uitstoot van zijn medewerkers bij. Deze maatregel moet bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van het accountants- en adviesbureau.

“Onze ambitie is om in 2030 volledig circulair te opereren”, zei Renate de Lange, lid van de raad van bestuur van PwC Nederland, onlangs in een interview. “Dat houdt in: geen uitstoot, geen afval en optimaal gebruikmaken van middelen. En dat willen we niet alleen voor onze Nederlandse tak realiseren, ook PwC-organisaties uit het buitenland doen mee.” 

In het licht van deze vooruitstrevende klimaatambitie introduceerde PwC onlangs een nieuwe digitale tool. Dit instrument – naam: Environmental Footprint Insights (EFI) – biedt medewerkers inzicht in de hoeveelheid CO2-uitstoot die ze veroorzaken tijdens hun werkzaamheden. 

PwC gaat CO2-uitstoot van personeel monitoren en verminderen

Met behulp van de EFI probeert het Big Four-kantoor in het bijzonder het duurzaamheidsbewustzijn onder zijn professionals te verhogen. Want, zo is de gedachte van PwC, medewerkers die beter op de hoogte zijn, maken groenere keuzes. En dat versnelt vanzelfsprekend de transitie naar volledig circulair.

Mobiliteit

Met name op het gebied van mobiliteit valt binnen PwC nog de nodig duurzaamheidswinst te boeken. “De reisbewegingen van onze medewerkers zijn verreweg verantwoordelijk voor de meeste uitstoot”, vertelt De Lange. “Circa 90% van onze CO2-voetafdruk valt namelijk onder mobiliteit.” 

De nieuwe tool speelt hierop in. Via de werktelefoon wordt volledig automatisch bijgehouden hoeveel CO2 individuele PwC-professionals uitstoten. Dat kan omdat ritten met leaseauto’s, treinkaartjes en vliegtickets reeds worden ingevoerd in een centraal systeem. En aan de hand van die gegevens kan betrekkelijk eenvoudig de CO2-uitstoot van een medewerker worden bepaald.

CO2-uitstootcijfer

De tool – die vanzelfsprekend gedragsveranderingen probeert te realiseren – stuurt medewerkers van het accountants- en adviesbureau iedere maand een CO2-uitstootcijfer. Valt een werknemer binnen de richtlijnen van PwC, dan wordt hij of zij beloond met een duurzaamheidscompliment. 

Is de CO2-score echter voor verbetering vatbaar, dan geeft de tool de desbetreffende medewerker hierbij ondersteuning door middel van uiteenlopende tips. Denk aan alternatieve manieren om naar kantoor reizen. Of aan het advies om één of twee dagen per week thuis te werken als een medewerker niet op locatie bij een klant hoeft te zijn. 

Blijft het daar bij?

Op dit moment is de tool afgestemd op het verminderen van de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt tijdens reisbewegingen van medewerkers. Maar volgens PwC zijn er ook nog andere vlakken waarop duurzaamheidswinst geboekt kan worden met behulp van de tool. 

Zo is het volgens het Big Four-kantoor ook mogelijk om de tool te koppelen aan het printgedrag van medewerkers, aan de hoeveelheid plastic die op kantoor wordt verbruikt of aan de hoeveelheid gegevens die PwC-professionals opslaan op de cloud. Data vreet namelijk flink wat energie, blijkt uit onderzoek.