EY: Klimaatrapportages van bedrijven geven vertekend beeld

25 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Klimaatrapportages van Nederlandse bedrijven zijn gemiddeld genomen ondermaats. Dat meldt accountants- en adviesbureau EY op basis van nieuw onderzoek.

Voor hun studie analyseerden de experts van het Big Four-kantoor meer dan zestig jaarverslagen van bedrijven uit ons land. Op bepaalde vlakken doet Nederland het helemaal niet onaardig: circa 75% van de bedrijven is in de weer met klimaatrapportages, terwijl het mondiale gemiddelde blijft steken op 60%.

Ook noemt meer dan de helft van de bedrijven (53%) in hun jaarverslagen concrete cijfers wanneer het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot of om het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

EY: klimaatrapportages van bedrijven geven vertekend beeld

Niettemin schiet het algemene niveau van de klimaatrapportages van Nederlandse bedrijven flink tekort volgens EY, onder andere omdat de diepgang ontbreekt. “De kwaliteit van de rapportages is weinig indrukwekkend en blijft achter bij het mondiale beeld”, geven de onderzoekers aan. 

Daarnaast zijn veel klimaatrapportages volgens de experts van het accountants- en adviesbureau niet consistent. “De samenhang tussen de verschillende onderdelen ontbreekt nog vaak”, zegt Rob Wortelboer, Associate Partner bij EY, in een persbericht. “Ook de strategische component ontbreekt geregeld in de rapportages.” 

Uitzondering

Uiteraard zijn er ook positieve uitzonderingen. Met name bij bedrijven uit de financiële sector blijken de rapportages doorgaans dik in orde.

“Eigenlijk is de geboekte vooruitgang op het gebied van klimaatrapportages in het afgelopen jaar volledig toe te schrijven aan de financials. Banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen gelden echt als voorlopers.” 

Volgens Wortelboer komt dat doordat de financiële sector al jarenlang gewend is aan het maken van rapportages voor externe toezichthouders. “Een belangrijke volgende uitdaging voor bedrijven uit de financiële sector is het rapporteren over de CO2-impact van gefinancierde emissies in hun investeringsportefeuilles.”