BNP Paribas Fortis werkt samen met duurzaamheidsadviesbureau

18 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Belgische bank BNP Paribas Fortis heeft een partnerschap gesloten met het Waalse duurzaamheidsadviesbureau Climact. 

Adviesbureau Climact uit Louvain-la-Neuve werd opgericht in 2007. Sindsdien ondersteunt het bedrijf tal van klanten bij het realiseren van hun klimaatambities, zoals supermarktketen Lidl, levensmiddelenproducent Unilever, milieuorganisatie Greenpeace en treinbedrijf Thalys. 

Sinds deze maand is BNP Paribas Fortis aan deze lijst toegevoegd. De grootste bank van België (omzet 2020: €11,8 miljard) wil zijn bedrijfsklanten beter ondersteunen bij het verwezenlijken van hun klimaatdoelstellingen.

Momenteel biedt BNP Paribas Fortis zijn klanten al duurzame leningen en obligaties. Ook investeert de bank in hernieuwbare energieprojecten. Door het partnerschap met Climact wordt dit dienstenpakket uitgebreid. Zo kunnen klanten voortaan ook ondersteuning krijgen bij het verlagen van hun CO2-uitstoot. 

Flink in trek

Het Parijse klimaatakkoord dwingt vrijwel alle Europese organisaties om hun bedrijfsmodellen rigoureus aan te passen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Derhalve zijn duurzaamheidsadviesbureaus de laatste jaren bijzonder in trek.

Zo nam consultancybureau DuPont Sustainable Solutions deze maand klimaatadviseur Sofies Group over, terwijl energieleverancier Vattenfall in september 2021 een samenwerking aanging met adviesbureau Ledgnd – een specialist in LED-verlichting.

U wilt geld lenen? Bent u wel groen genoeg?

Naar verwachting worden dergelijke diensten de komende tijd alleen maar populairder. Onder andere omdat de Europese Commissie (EC) deze zomer liet weten dat alle lidstaten van de Europese Unie in 2050 volledig klimaatneutraal moeten zijn. 

De Europese Centrale Bank (ECB) helpt de EC met deze ambitie. Zo wil de ECB bancaire instellingen in Europa zo snel mogelijk verplichten om hun duurzaamheidsbeleid nauwkeurig te onderbouwen. Persbureau Bloomberg meldt echter dat banken de nieuwe eisen van de ECB vooruit willen schuiven.

Dat komt onder andere doordat veel klanten van Europese banken nog niet zijn verduurzaamd, terwijl deze wel worden meegerekend door de ECB tijdens de het keuringsproces. En dat levert banken mogelijk problemen op, simpelweg omdat ze daardoor niet aan de eisen kunnen voldoen.

Om deze ontwikkeling voor te zijn, laat Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis, weten dat klanten in de toekomst strenger zullen worden beoordeeld op duurzaamheid als ze geld willen lenen. “Op lange termijn bestaat de kans dat wie geen afdoend antwoord kan geven op die vragen niet langer in aanmerking komt voor een krediet”, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.