PwC verkoopt Mobility-divisie voor $2,2 miljard aan private equity

21 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft zijn Global Mobility-divisie voor een bedrag van $2,2 miljard verkocht aan de Amerikaanse private equity-firma Clayton, Dubilier & Rice. Voor het Big Four-kantoor betekent het de grootste deal sinds de verkoop van zijn adviespraktijk twintig jaar geleden.

PwC’s Global Mobility-divisie, die multinationals bijstaat op het gebied van complexe en grensoverschrijdende thema’s als personeelsbelastingen, immigratie, zakenreizen en loonadministratie, telt wereldwijd bijna 6.000 professionals. De VS en het VK vormen de grootste markten waarbinnen de divisie actief is.

De Global Mobility-divisie zal vanaf nu onafhankelijk gaan opereren. Onder de vleugels van investeerder Clayton, Dubilier & Rice verwacht de praktijk “zijn groei en techinvesteringen te kunnen versnellen”. Bovendien zou klanten zo nog beter kunnen worden geboden waar ze behoefte aan hebben: “Een geïntegreerde digitale ervaring in het hele ecosysteem van talentmobiliteit”, zo stelt Peter Clarke, momenteel nog de wereldwijde managing partner van PwC Global Mobility en straks de CEO van het ‘nieuwe’ bedrijf.

PwC verkoopt Mobility divisie voor $2,2 miljard aan private equity

Hoewel de praktijk de afgelopen periode ook de impact van de Covid-19-pandemie heeft gevoeld (de divisie bedient meer dan 3.000 multinationale klanten wereldwijd), verwacht Clarke dat de markt zich snel zal herstellen. Ten grondslag aan dit herstel liggen de aantrekkende economie en het feit dat de toenemende complexiteit rond internationale mobiliteit en belastingen zorgt voor een groeiende behoefte aan diensten op dit vlak.

Russ Fradin, partner bij CD&R en voormalig CEO van Aon Hewitt, zegt hierover: “Door de terugkeer van zakenreizen, opkomende mobiele werkpatronen en de verhoogde behoefte aan compliance in een complexe zakelijke en regelgevende omgeving zal de vraag naar een wereldwijd geïntegreerde aanbieder met een geavanceerd digitaal platform toenemen.” Volgend op de gesloten deal zal Fradin binnen het nieuwe bedrijf – dat een nieuwe naam zal krijgen – de rol van voorzitter op zich nemen.

Mijlpaal

Voor PwC vormt de deal een belangrijke mijlpaal. De laatste keer dat het Big Four-kantoor besloot een bedrijfsonderdeel van de hand te doen zag de wereld er heel anders uit. In 2002 zorgde het Enron-boekhoudschandaal ervoor dat de Big Four-kantoren onder druk stonden om hun adviesactiviteiten af te splitsen. PwC verkocht daarop zijn adviestak aan IBM, voor een bedrag van $3,5 miljard.

Sindsdien heeft PwC zijn adviespraktijk heropgebouwd. De Advisory-divisie van het kantoor is vandaag de dag goed voor zo’n $17 miljard aan jaaromzet en heeft zijn vleugels uitgeslagen naar nieuwe segmenten (onder meer naar het strategische adviessegment met Strategy&).

The New Equation

De verkoop van de Global Mobility-divisie vindt plaats in het kader van de nieuwe strategie van PwC, genaamd ‘The New Equation’. “Deze verkoop zal PwC in staat stellen zijn investeringen op te schroeven en capaciteiten uit te bouwen in lijn met onze wereldwijde strategie”, stelt Bob Moritz, voorzitter van PwC Global.

Voor de komende vijf jaar heeft PwC $12 miljard gereserveerd voor deze strategie. Doel van de investering is zorgen voor een toekomstbestendig businessmodel en bijpassende dienstverlening. Ook wil PwC de komende vijf jaar zo'n 100.000 nieuwe professionals toevoegen aan de wereldwijde organisatie.