Nederlanders staan momenteel betrekkelijk stressvrij in het leven
In vergelijking met de rest van de wereld, kampen Nederlanders met betrekkelijk weinig stress. Dat is een van de conclusies van een nieuwe studie van onderzoeksbureau Mercer.
Daarin komt naar voren dat circa 30% van onze landgenoten wel eens stress ervaart, terwijl het mondiale gemiddeld op maar liefst 50% ligt. Deze conclusie is in lijn met een eerder onderzoek van Big Four-kantoor Deloitte, waaruit bleek dat jongeren in Nederland minder gestrest zijn dan hun leeftijdsgenoten elders ter wereld.
In Mexico zijn mensen volgens het onderzoek van Mercer het gestrest. Zo ervaart de ruime meerderheid van de Mexicanen (63%) geregeld stress in zijn of haar dagelijkse leven. Voor de meerderheid van de Amerikanen (59%), Indiërs (59%), Colombianen (57%), Singaporezen (55%) en Chinezen (53%) geldt hetzelfde.
Naast Nederlanders, ervaren Indonesiërs (37%) en Fransen (38%) ook betrekkelijk weinig stress. Niettemin benadrukken de onderzoekers in hun studie dat de situatie in ons land niet zorgeloos is. “Zo bevindt één op de drie Nederlanders zich alsnog in de risicozone, terwijl 8% aangeeft zich extreem gestrest te voelen”, waarschuwt Mercer.
Werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid
Veel stress die mensen ervaren is werkgerelateerd. Wat niet verwonderlijk is. Wereldwijd is voor de meeste mensen het geld dat ze met hun werk verdienen verreweg hun belangrijkste inkomstenbron. En die afhankelijkheid levert derhalve geregeld de nodige kopzorgen op.
De coronacrisis heeft het laatstgenoemde maar al te nijpend geïllustreerd. Wereldwijd zagen vele miljoenen mensen hun inkomsten dalen, terwijl één op de drie aardbewoners zijn of haar baan verloor tijdens de pandemie. En dat heeft honderden miljoenen mensen vanzelfsprekend zeer veel stress opgeleverd.
“We hebben een onrustige tijd achter de rug”, zegt Peter Abelskamp, werkzaam bij Mercer. “Juist nu is het belangrijk om inzichtelijk te hebben waar werknemers tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben. Als blijkt dat professionals kampen met stress, is het noodzakelijk ze als werkgever optimaal te ondersteunen.”
Flexibiliteit als anti-stressmiddel
Uit tal van onderzoeken van Mercer blijkt dat medewerkers zich het minst gestrest voelen als hun arbeidsvoorwaarden goed aansluiten op hun persoonlijke behoeftes, benadrukt Abelskamp. “Werkgevers die gezondheid en menselijkheid centraal stellen, krijgen daar energiekere en minder gestreste medewerkers voor terug.”
Volgens Abelskamp is het daarom wijs als werkgevers de komende tijd gaan onderzoeken of en in hoeverre hun medewerkers waarde hechten aan flexibele werkafspraken. “En als blijkt dat die behoefte er is, handel er dan ook naar: een tevreden medewerker is goud waard, vooral in een tijd waar vacatures in overvloed zijn.”