Deloitte blijft groeien en breekt door omzetgrens van $50 miljard
Covid-19 of niet, Deloitte blijft maar groeien. In het afgelopen boekjaar is de zakelijke dienstverlener erin geslaagd zijn wereldwijde omzet met 5% te laten groeien, naar een recordbedrag van $50,2 miljard. En hoewel naaste rivaal PwC nog met cijfers moet komen, is nu al zeker dat Deloitte hiermee s' werelds grootste Big Four kantoor zal blijven.
Net als vorig jaar hebben Deloitte’s activiteiten in de Azië-pacifische regio het beste weten te presteren – deze regio noteerde een groei van maar liefst 14%. Maar ook de Financial Advisory praktijk van Deloitte heeft sterke resultaten laten zien. En dat ondanks de coronacrisis, die naast bovenal medisch en persoonlijk leed ook een enorme impact op de financiële sector heeft gehad.
"De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben een ongekende impact gehad op de wereld en onze organisatie", laat Punit Renjen weten, de wereldwijde CEO van Deloitte die sinds zes jaar aan het roer staat van het Big Four kantoor. In deze periode – en onder zijn leiderschap – heeft Deloitte de omzet met $15 miljard weten te verhogen.
“Hoewel het afgelopen jaar moeilijk was en door onzekerheid werd gekenmerkt, hebben we laten zien wat er snel en op grote schaal bereikt kan worden wanneer bedrijven, overheden en de maatschappij samenwerken om de moeilijke wereldwijde uitdagingen aan te pakken”, laat Renjen weten.
Deloitte’s adviespraktijk – Deloitte Consulting – is goed voor het leeuwendeel (zo’n $20 miljard) van de gerealiseerde omzet. Dit komt neer op meer dan de gecombineerde omzet van Deloitte’s overige praktijken – Audit en Assurance ($10.5 miljard) en Tax & Legal ($8,9 miljard). Toch ligt de groei van de Consulting-praktijk aanzienlijk lager dan de groei die de Financial Advisory tak van Deloitte ondanks de coronacrisis heeft weten te boeken – ongeveer 13%.
Vanuit geografisch oogpunt vormt Noord-Amerika nog altijd Deloitte's grootste bron van omzet, met dit jaar een bijdrage van meer dan $24 miljard dollar. Noord-Amerika wordt op de voet gevolgd door de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika), met een omzet van $16,7 miljard. Sterkste groeimarkt is echter opnieuw de Azië-pacifische regio, dat met 14% stijgt naar een omzet van $8,5 miljard (onder het leiderschap van Renjen is in deze regio $3,5 miljard meer omzet gedraaid). De Australische activiteiten van Deloitte waren afgelopen jaar goed voor een omzet van $2,3 miljard.
Vanuit een sectorperspectief bekeken, wist Deloitte binnen het door corona flink verstoorde Financial Services segment de hoogste omzet te genereren: $13,3 miljard. Hierna volgt het segment ‘consumer services’, goed voor een omzet van $10,4 miljard.
Een andere belangrijke groeipraktijk voor Deloitte, als gevolg van de pandemie, was de ‘Government & Public Sector’-tak, die een omzet van $8,4 miljard heeft weten te draaien. Door de toenemende vraag naar dienstverlening gericht op met name het zorgdomein, wist deze praktijk in slechts twee jaar tijd een groei van meer dan $3 miljard te noteren.
Hierover zegt Renjen onder meer: "Het afgelopen jaar lag onze focus op het inzetten van onze wereldwijde capaciteiten om klanten te helpen reageren, herstellen en bloeien tijdens de pandemie.”
De Big Four vergeleken
Met het doorbreken van de omzetgrens van $50 miljard blijft Deloitte de grootste van de Big Four kantoren – deze koppositie neemt Deloitte al sinds 2016 in. En hoewel PwC en KPMG hun resultaten van het afgelopen boekjaar nog niet naar buiten hebben gebracht (KPMG zat eind vorig jaar nog onder de grens van $30 miljard), lijkt Deloitte nu een te groot gat te hebben geslagen met zijn naaste concurrenten. Nummer drie EY wist dit jaar wereldwijd $40 miljard aan omzet te genereren, een groei van 7,3%.
Sinds de oprichting van Deloitte – in 1845 opende William Welch het eerste kantoor in Londen – is het Big Four kantoor uitgegroeid tot een internationaal netwerk van meer dan 334.000 professionals in meer dan 150 landen en gebieden. Het hoofdkantoor is nog altijd gevestigd in Londen.
Ook in Nederland is Deloitte de grootste van de Big Four-kantoren. Het advieskantoor heeft een omzet van om en nabij €1 miljard.